Giuvlipen lansează Sezonul 2 al emisiunii online Eu sunt actrița principală

7 noi episoade, lansate o dată la 2 săptămâni, care creează un spațiu de exprimare pentru perspectiva romă prin implicarea specialiștilor romi în dezbateri despre propria identitate și istorie

Pe 3 mai Giuvlipen lansează cel de-al doilea sezon al emisiunii online „Eu sunt actrița principală” – o producție de tip talk-show care face ceea ce nicio altă emisiune TV nu face: vorbește despre comunitatea romă dintr-o perspectivă de auto-reprezentare antirasistă, queer și feministă. După succesul primului sezon în care, alături de invitații lor, moderatoarele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan au abordat teme precum accesul romilor la un sistem educațional antirasist, trauma romă transgenerațională, manele feministe sau nevoia de reformare a mișcărilor feministe, începem noul sezon cu o temă de actualitate și din proximitate.

În primul episod al acestei serii, cu titlul: „Invazia rusă: Cum a afectat războiul comunitățile de romi din Ucraina” le avem invitate pe Natali Tomenko – artistă, cercetătoare și activistă romă din Ucraina – și pe Maria Dumitru – specialistă în studii de gen și cercetătoare în cadrul World Bank Romania.

Noul sezon care va debuta marți, 3 mai, de la ora 19.00 va cuprinde 7 episoade cu o frecvență bilunară de-a lungul cărora vom explora teme diverse și importante, cu scopul de a combate, în primul rând, vechile mituri despre romi bine înrădăcinate în mentalul colectiv, stereotipurile și preconcepțiile greșite. Interviurile vor fi acompaniate de fragmente muzicale, intervenții poetice sau lecturi performative.

Pe parcursul acestui al doilea sezon discuțiile vor porni de la contextul actual în care vecinii noștri de peste graniță sunt victime de război și vom analiza, împreună cu invitații noștri, discriminarea refugiaților romi ucrainieni. Vorbim, de asemenea, despre nevoia de educație sexuală și despre cum trăim într-o societate care normalizează hărțuirea femeilor. Aducem în prim-plan tineri artistx romx și rezistența lor prin artă și creăm conținut despre arta și cultura romă care are forța de a reprezenta și de a inspira. Temele abordate în fiecare episod vor fi expuse fără menajamente și fără excepții.

„De clișee și tipare învechite ne-am săturat! De portretizări eronate, rasiste și senzaționaliste ale romilor ne-am săturat! Ne-au ajuns retoricile denigratoare, construcția discursivă a rasismului anti-rom și lipsa unui răspuns critic, antirasist angajat împotriva prejudecăților din media și cultura populară. Vă invităm pe platourile virtuale de filmare unde creăm, cu fiecare episod, un spațiu de exprimare pentru vocile rome, pentru perspectiva romă și unde, așa cum am făcut și în primul sezon al emisiunii noi vorbim, iar voi vă luați notițe.” Zita Moldovan (co-fondatoare Giuvlipen)

„Proiectul își propune să aducă în atenția publicului artiști, lucrători culturali, sociologi, antropologi, istorici, lingviști și alte voci reprezentative din comunitatea romă din țară dar și din străinătate. Pe lângă obiectivul nostru de a aborda critic trecutul și prezentul și de a analiza informația vehiculată în mediile online și offline pentru a prezenta o perspectivă care centrează vocile rome, ne-am dorit prin acest demers și să oferim posibilitatea partenerilor noștri, noii generații, dar și colegilor noștri cu care avem colaborări de lungă durată să fie în „lumina reflectorului”, să își împărtășească experiențele necenzurat și să își facă vocea auzită.” Mihaela Drăgan (co-fondatoare Giuvlipen).

✧ Cel de-al doilea sezon va fi transmis live pe pagina de Facebook a companiei de teatru și pe canalul de Youtube Giuvlipen (recomandăm abonarea la canal și activarea tuturor notificărilor pentru a primi anunțuri în timp real la publicarea de noi episoade).

✧ Primul sezon al emisiunii Eu sunt actrița principală poate fi urmărit în întregime pe canalul de Youtube al Giuvlipen.

✧ Fiecare episod va pune în centru organizații, inițiative sau persoane care contribuie într-un mod relevant la subiectele abordate; de aceea fiecare emisiune va fi însoțită și de o mini-campanie de strângere de fonduri pentru o cauză relevantă.

*Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Co-finanțator: Sigrid Rausing Trust

Partener strategic: Saga Space

Parteneri media: Decât o Revistă, Revista Arta, LitFem, VICE România, Zile și Nopți, Libertatea, Radio România Cultural

Echipa

Moderatoare: Zita Moldovan și Mihaela Drăgan

Producătoare: Maria Dumitru

Manager proiect: Andrada Roșu

Social media manager: Bianca Plăcintaru

Consultant comunicare: Augustina Vasile

Despre Giuvlipen:

Giuvlipen înseamnă feminism în limba romani și este prima companie de teatru independent feminist rom din România. Arta noastră este provocatoare, experimentală și foarte performativă. Temele spectacolelor noastre sunt diverse, dar au ceva în comun: discutăm deschis subiecte pe care uneori istoria, uneori mentalitatea și constrângerile sociale sau politice le-au pus sub tăcere. În fiecare spectacol ne propunem să revendicăm arta, istoria și identitatea culturală romă, prin povești spuse chiar de noi, artiștii și artistele rome. Giuvlipen a fost înființată în 2014 de actrițele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan.

Ne găsești și pe: