HÍR TV: România cumpără 12 trenuri alimentate cu hidrogen

Comisia tehnico-economică a Ministerului român al Transporturilor a aprobat achiziţionarea a 12 trenuri alimentate cu hidrogen cu câte 160 de locuri, menite să înlocuiască trenurile cu motor Diesel de pe traseul neelectrificat din sudul României – a anunţat luni secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioşteanu.

Trenurile cu hidrogen vor circula la fiecare jumătate de oră între Gara de Nord din Bucureşti şi Aeroportul internaţional Otopeni, respectiv între Bucureşti şi Titu, din oră în oră între Bucureşti şi Piteşti, respectiv Bucureşti şi Târgovişte, de asemenea de patru ori pe zi între Bucureşti şi Craiova.

Potrivit lui Scrioşteanu, datorită înlocuirii trenurilor Diesel cu trenuri alimentate cu hidrogen, se va reduce în valoare cu 600.000 euro poluarea mediului cauzată de circulaţia feroviară de persoane, întrucât pe lângă alte aspecte scade anual cu 18.000 tone emisia de monoxid de carbon. După cum a explicat de Facebook secretarul de stat al ministerului, acest lucru serveşte la îndeplinirea neutralităţii carbonului la nivel european, obiectiv stabilit pentru 2050.

Trenurile cu hidrogen sunt trenuri electrice care sunt capabile ca din celulele de combustibil alimentate cu hidrogen aflate pe acoperişul lor să producă energia care le este necesară pentru funcţionare. Hidrogenul este ars în celula cu combustibil cu ajutorul oxigenului luat din aer, rezultând de aici apă şi aburi. Trenul cu hidrogen nu produce dioxid de carbon sau alte substanţe nocive, în schimb pentru funcţionarea sa este nevoie de statii de încărcare.

În septembrie anul trecut Comisia Europeană a aprobat PNRR. România poate atrage în total 29,2 miliarde euro din pachetul financiar al UE pentru repararea pagubelor economice şi sociale cauzate de epidemia de coronavirus, din care 14,24 miliarde euro constituie un sprijin nereturnabil, iar 14,942 miliarde euro înseamnă un credit preferenţial.(MTI)

HÍR TV (Ungaria) – 2 mai 2022

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/romania-tizenket-hidrogenuzemu-vonatot-vasarol-2543398

Traducerea: Imola Stănescu