2022. május 4.

Megszüntették a román – orosz és román – fehérorosz parlamenti baráti csoportokat

Erről tegnap határozott együttes ülésen a Szenátus és a Képviselőház. Ugyanazon a gyűlésen a honatyák tudomásul vették Klaus Iohannis államfő tájékoztatását román katonák külföldi misszióiról és idegen csapatok romániai állomásoztatásáról. Ez utóbbi esetében az Egyesült Államok Stryker hadosztályáról és egy F-35-ös különítményről van szó.

A törvényhozás együttes ülésén jóváhagyták továbbá a nemzetbiztonsági és az Europol-al kapcsolatos tevékenységet felügyelő parlamenti szakbizottság létrehozását. (Radio România Actualităţi)

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) óvását azon törvény elfogadásával szemben, amelyik lehetővé tenné vízerőművek építését védett területeken

Az USR 11 pontban tartja az alaptörvénybe ütközőnek azt a jogszabályt, amelyik megengedné, hogy 2025-ig befejezzék azokat a vízerőműveket, amelyeket már 60%-ban megépítettek. Az ellenzéki párt indokai között olyanok szerepelnek, mint a parlament kétkamarás jellegének figyelmen kívül hagyása, az egészséges környezethez való jog semmibe vétele, valamint egyes nemzetközi egyezmények megsértése. (RADOR Hírügynökség)

Romániába látogat a német államfő

Frank Walter Steinmaier ma Klaus Iohannis elnök meghívásának eleget téve tesz hivatalos látogatást hazánkban. Az eseményre annak kapcsán kerül sor, hogy pontosan 30 éve írták alá a két ország közötti együttműködési szerződést. Németország és Románia elnökei a Cotroceni-i Palotában folytatnak tárgyalásokat a kétoldalú kapcsolatokról és azok bővítési lehetőségeiről, de szóba kerül az Ukrajna elleni orosz agresszió kérdése is. (Radio România Actualităţi)

Az Energiaügyi Minisztérium külön munkacsoportot hoz létre annak érdekében, hogy a Fekete Tenger alatti Neptun Deep zónában a földgáz-kitermelési projekt mielőbb befejeződjön

Ezt Virgil Popescu, energiaügyi miniszter nyilatkozta ma a közszolgálati rádiónak. A tárcavezető hozzátette, hogy az offshore-törvény módosítása, amely a parlamenti szavazás előtt áll, úgy rendezi az illetékek kérdését, hogy az az államnak és a befektetőnek is előnyös legyen.

Az új törvény biztosítja azt, hogy a Fekete Tenger alatti földgázt elsődlegesen a romániai piacon értékesítsék. Mint ismeretes kedden aláírták a Romgaz és az Exxon Mobil vállalatok közötti szerződést, amelynek értelmében az amerikai óriásvállalat átadja részesedését a Neptun Deep projektben. A Romgaz ezért egymilliárd eurót fizetett. A projekt szerint a gázkitermelés ebből a nehezen hozzáférhető zónából kevesebb mint 5 év múlva kezdődne meg. A projektben részt vesz az OMV Petrom is. Mindkét cégnek még szüksége van még néhány milliárd euróra ahhoz, hogy sikeresen befejezhessék ezt a Románia számára stratégiai jelentőségű projektet – mondta Virgil Popescu. (Radio România Actualităţi)

Májusban indul a Roncsautó- és Roncsautó plusz program

Május 13-án indul a 2022-es Roncsautó- és Roncsautó plusz program, jelentette be a Környezetvédelmi Alap.

A magánszemélyek a gépkocsi-forgalmazókon, a jogi személyek pedig a Környezetvédelmi Alap online platformján keresztül, május 31-ig iratkozhatnak fel az autóállomány korszerűsítését célzó két program valamelyikére.

A környezetvédelmi tárca 335,5 millió lejt különített el a magánszemélyek számára a Roncsautó program keretében, a jogi személyeknek 123 millió, az önkormányzatoknak és a közintézményeknek pedig 50 millió lej a keretösszegük. A Roncsautó plusz programnak ez alkalommal 262 millió lej a költségvetése a magánszemélyek esetében, míg a jogi személyek, illetve az önkormányzatok és a közintézmények számára 190,3 és 100 millió lejt különítettek el. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR