Serbia trebuie să se hotărască, nu mai poate sta pe două scaune, declară un politician german

Deputat în Bundestag, președintele Comisiei pentru Balcanii de Vest, Josip Juratović, a declarat că Serbia nu mai poate sta pe două scaune și trebuie să aleagă între Europa și Rusia. „Serbia trebuie să decidă singură. Sancțiunile nu afectează doar Rusia, ne afectează și pe noi. Prin solidaritate, Serbia trebuie să aleagă partea dreaptă, să-și asume responsabilitatea, deși nu va fi ușor” – a declarat Juratović, adăugând că acum „se așteaptă ca statele candidate la Uniunea Europeană să se solidarizeze cu statele democratice”. „Pur și simplu se așteaptă ca Serbia să se solidarizeze cu UE. Cum va arăta această solidaritate, în care segmente, în ce fel, rămâne de văzut, dar trebuie să știm de ce parte este Serbia” – a spus Juratović, adăugând că „Serbia nu mai poate sta pe două scaune”. „Dacă dorește integrarea europeană, dacă Serbia dorește să fie membră UE, atunci trebuie să știe că trebuie să respecte valorile UE. În Ucraina, tocmai aceste valori sunt atacate” – a subliniat Juratović.
Referindu-se la întâlnirea cancelarului Germaniei Olaf Scholz cu emisarul special al UE pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčak, și liderii Serbiei și Kosovo, Aleksandar Vučić și Alibin Kurti, Juratović a declarat că pentru Berlin este prioritară menținerea păcii și stabilității Europei. „Războiul este o realitate și ne îngrijorează securitatea Europei, iar Balcanii de Vest joacă un rol important. Nu sunt încă parte a Europei, în regiune sunt încă probleme și trebuie să avem grijă ca Balcanii de Vest să nu fie un pericol pentru Europa” – a declarat Juratović.
Comentând declarația lui Vučić, care a spus că îl așteaptă o discuție grea cu Scholz, deputatul german a subliniat că îl cunoaște bine pe cancelar, că este o persoană calmă care gândește bine ce are de spus. „Nu cred că domnul Vučić va avea o discuție neplăcută, dar va avea o poziție fermă a cancelarului, care spune clar ce așteaptă. Va fi o măsură pentru viitoarea colaborare dintre Serbia și Germania” – a declarat Juratović./rmihaj/atataru

(www.beta.rs – 4 mai)