2022. május 5.

Ma tárgyalja az Alkotmánybíróság a volt képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja eltörlését elrendelő törvény elleni óvást

Az alkotmányellenességi kifogást mintegy 70 volt képviselő és szenátor sérelmezte a bíróságokon keresztül. Mint ismeretes, tavaly a parlament nagy többséggel szavazta meg azt a törvényt, amely jelentős összegű szolgálati nyugdíjtól fosztotta meg a volt honatyákat. Ugyanakkor a jogszabály érintetlenül hagyta a magisztrátusok (bírák és ügyészek), a diplomaták, az Alkotmánybíróság, a Számvevőszék, a hírszerző szolgálatok és más intézmények volt dolgozóinak a szolgálati nyugdíjait. A törvény elfogadása komoly felzúdulást okozott a volt parlamenti képviselők és szenátorok körében, akiknek egy része a bíróságokhoz fordult azt állítván, hogy a jogszabály sérti az alaptörvényt. A vitatott jogszabály érvénybe lépéséig a volt honatyák legkevesebb 4000 lejes szolgálati nyugdíjat kaptak. (RADOR Hírügynökség)

Tiltakoznak a bukaresti tömegközlekedési vállalat dolgozói

A szakszervezet ma 13.00 órára hívta tagjait a vállalat székháza elé azért, hogy kifejezzék elégedetlenségüket azért, mert a cég elbocsátott 222 gépkocsivezetőt, akik részt vettek a januári – később a bíróság által törvénytelennek minősített – sztrájkban. Az érdekvédelem szerint az elbocsátások indokolatlanok, mert a szóban forgó alkalmazottak csak a jogaikat védték, amikor jobb munkakörülményeket követelve sztrájkba léptek. (Radio România Actualităţi)

Vád alá helyezték a Központi Közbeszerzések Országos Hivatalának elnökét

Nagy Corneliát hivatali visszaéléssel vádolja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály. Egyidejűleg vádat emeltek a Romwine & Cofee cég ügyvezetői és a Hivatal egyik tanácsosa ellen is. A vád azt rója fel az intézmény vezetőjének és alkalmazottjának, hogy a világjárvány elején ötven millió lejért vásároltak FFP2 típusú szájmaszkokat a szóban forgó cégtől, amelyik elsősorban alkoholos italok és dohányáruk forgalmazásával foglalkozik. A pénzért a Romwine & Cofee-nak 750 ezer maszkot kellett volna határidőre leszállítania. Az ügyészek szerint a szerződést a hivatal képviselői annak ellenére írták alá, hogy tudniuk kellett: a cégnek nincs megfelelő műszaki és pénzügyi lehetősége a maszkok leszállítására. Ugyanakkor azt is kifogásolják, hogy a maszkokat nagyon drágán, darabonként 26 lejért vásárolták. (Radio România Actualităţi)

Ma 16 házkutatást tartottak országszerte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) Kábítószer-ellenes Szolgálatának rendőrei

Arad, Bihar és Vâlcea megyékben egy jelentős bűnszövetkezet felszámolása érdekében rendelték el a házkutatásokat. A rendőrség szerint a kábítószer-csempészek kannabiszt, ismertebb nevén marihuánát, kokaint és ecstazy tablettákat adtak el kizárólag megbízható személyeknek, így tudták megőrizni a tranzakciók konspiratív jellegét.
Az ügyészek azzal vádolják a csoportot, hogy március 30-ika és április 7-ike között 200 gramm kokaint és több mint 5000 ecstazy tablettát adtak el. A házkutatások során jelentős mennyiségű kábítószert és eladásra szánt szúró- és vágófegyvereket találtak. Hét személyt előállítottak és ki fogják őket hallgatni a rendőrségen – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió riportere, Diana Surdu. (Radio România Actualităţi)

Választható tantárgy lehet az 1989-es forradalom története

Az 1989-es forradalom és rendszerváltás nevű tantárgy választható tárgyként kerülne be a tizenkettedik, illetve a tizenharmadik osztály tantervébe – áll abban a törvényjavaslatban, amelyet tegnap hagyott jóvá a Képviselőház. A jogszabályjavaslat elfogadását 215 törvényhozó támogatta, 17-en ellene voksoltak, 44-en tartózkodtak.
A tantárgyi tantervet, a tankönyveket és az oktatás módszertanát az Oktatási Minisztérium dolgozza ki a forradalmárszervezetekkel való egyeztetést követően – derül ki a tervezetből, amelynek kezdeményezője, Marilen Gabriel Pirtea nemzeti liberális párti képviselő.
A törvényjavaslatról a Szenátus hoz végső döntést. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR