Sancţiuni europene împotriva Rusiei

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei vizează sectorul bancar, domeniul mass-media, dar în pricipal, instituie în premieră un embargou asupra importurilor de petrol. Preşedinta Comisiei Europene care le-a prezentat măsurile eurodeputaţilor a spus că eliminarea petrolului rusesc şi a produselor rafinate se va face treptat, pentru a putea fi asigurată o aprovizionare alternativă.
Reporter: Carmen Gavrilă – Anunţul embargoului pe petrolul rusesc a fost primit cu aplauze în Parlamentul European. Preşedinta Comisiei, Ursula von der Lyen, a avertizat că nu va fi uşor pentru Europa fără petrolul rusesc, mai ales că unele state membre au o dependență de 100%. De aceea, pachetul cuprinde excepții și măsuri de tranziție pentru aceste țări.
Ursula von der Lyen: Putin trebuie să plătească un preț mare pentru agresiunea sa brutală. Şi viitorul Uniunii se scrie în Ucraina, va fi o interzicere completă a petrolului rusesc, fie din mare, fie prin conducte, țiței, dar și produse rafinate.
Reporter: Președinta Comisiei a anunțat și începerea lucrului la un mecanism de reconstrucție pentru Ucraina după război, similar facilității de redresare post-pandemie pentru statele membre. Ursula von der Lyen a citat experți în economie care spun că Ucraina va avea nevoie de câteva sute de miliarde de euro ca să reconstruiască ce a distrus Rusia, dar mecanismul o va face mai atractivă pentru investiții străine directe și, a spus președinta Comisiei, va pava drumul Ucrainei spre un viitor în Uniunea Europeană./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 mai)