24CHASA: România va exporta gaz pentru Bulgaria, Grecia, Ungaria și Moldova

România va produce mai mult gaz decât consumă, deci asta înseamnă a exporta gaze româneşti în ţările care au cea mai mare nevoie, a declarat ministrul român al energiei, Virgil Popescu, după şedinţa de guvern de miercuri, a anunță ziarul Adevărul. Întrebat dacă România are o listă cu țările în care va exporta gaze românești, ministrul a răspuns că acestea sunt Bulgaria, Grecia, Ungaria, dar mai ales Republica Moldova. „Investițiile sunt cheia pentru independența și securitatea energetică a României”, a spus ministrul, amintind de o decizie aprobată la începutul lunii aprilie de a aloca 1,4 miliarde de euro pentru investiții în sector din Fondul de Modernizare, a informat BTA.
Virgil Popescu a spus recent că o tranzacție în valoare de peste 1 miliard de dolari, prin care Romgaz a cumpărat pachete de acțiuni ale Exxon din zacământul Neptune Deep oferă României oportunitatea de a deveni un furnizor regional de securitate energetică.
Ministrul estimează că cantitatea totală de gaze din perimetrul Neptune Deep depășește 100 de miliarde de metri cubi. „De fapt, statul român, prin Romgaz, devine parte din acest consorțiu împreună cu OMV-Petrom pentru extragerea gazelor din perimetru adânc – cel mai mare perimetru descoperit vreodată. Acolo putem vorbi de cel puțin 100 de miliarde de metri cubi. „vorbim despre o cantitate de gaze care dublează efectiv producția României, care acoperă efectiv consumul și permite României să devină un furnizor regional de securitate energetică”, a spus ministrul. Potrivit lui Virgil Popescu, din Marea Neagră pot fi extrase până la 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
https://www.24chasa.bg/novini/article/11514048
Traducerea: Mirela Petrescu/pmirela/fmatei

24CHASA (Bulgaria), 5 mai 2022