Este justificat genetic ca oamenii să se nască fie înzestrați de natură cu inteligență ridicată, fie cu abilități obișnuite. Ambele categorii suferă diferite tipuri de eșecuri în timpul vieții, din cauza caracteristicile lor personale. Astfel, oamenii inteligenți, deștepți, manifestă uneori o timiditate ciudată și o incertitudine în abilitățile lor, datorită faptului că înțeleg paradoxul – cu cât cunoștințele sunt mai numeroase, cu atât trebuie să stăpânească mai multe lucruri. Pentru ei, veșnica lor dorință de a se autodepăși îi face diferiți și speciali, ceea ce, însă, este în detrimentul integrării cu succes în societate. Iată mai multe detalii despre problemele care-i macină.
1. Analizează în detaliu practic fiecare situație – de la cea mai elementară, la cea mai complicată, uneori, aceasta este o „glumă proastă” pentru ei – atunci când trebuie să ia o decizie-cheie, se pot „bloca”, din cauza incapacității de a-și depăși ezitările cu privire la cât de adevărată este evaluarea lor.
2. Relațiile lor amoroase „șchioapătă” adesea pentru că nu au obiceiul de a curta sau de a cocheta cu membri de sex opus. Motivul este că de la o vârstă fragedă se dedică dobândirii de cunoștințe într-unul sau mai multe domenii. Astfel, viața lor socială se dovedește a fi foarte sărăcă și rămân în mare parte închiși în ei înșiși – nu le plac mulțimile și companiile zgomotoase…
3. Așteptările vizavi de propria persoană sunt întotdeauna mari. Oamenii inteligenți au în mod cert pretenții mari față de ei înșiși, care sunt transmise și celor din jur, care încep și ei să aștepte prea multe de la aceștia. Din acest motiv, însă, mare parte din succesul actual al oamenilor deștepți rămâne subestimat. Acest lucru, precum și unele eșecuri inevitabile, inițiază în ei o concentrare excesiv de lungă asupra eșecurilor personale, ceea ce duce la stări depresive furioase.
4. Nu își pot aranja viața cu adevărat. Spre deosebire de majoritatea oamenilor obișnuiți care apreciază și se bucură de „micile” plăceri, oamenii inteligenți, de regulă, nu respectă acest lucru. Motivul este că ei, analizând în permanență viitorul, știu ce se va întâmpla chiar și la scară globală! Din păcate, nu au cu cine să-și împărtășească temerile negative, ceea ce îi duce la stări paranoice. La aceasta trebuie adăugată incapacitatea lor de a găsi interlocutori cu care să aibă un limbaj comun. Toate acestea determină calea complexă și sinuoasă a oamenilor extrem de inteligenți către fericire.
5. Nu reușesc să-și găsească locul în mediul înconjurător. Oamenilor inteligenți le este greu să comunice cu oamenii obișnuiți, deoarece lucrurile de care sunt interesate cele două grupuri sunt radical diferite. Oamenii inteligenți sunt adesea confundați ca fiind excesiv de critici și chiar aroganți. De fapt, își construiesc raționamentul pe materialul factual disponibil și acolo găsesc lucruri interesante și distractive pentru ei, care se dovedesc a fi complet în afara intereselor oamenilor obișnuiți.
6. Sunt foarte sensibili și foarte vulnerabili. Oamenii inteligenți sunt, de regulă, foarte emoționali și sunt capabili să arate în anumite împrejurări un întreg „vulcan” de sentimente, care de multe ori se dovedesc a fi foarte vulnerabile!/pmirela/vdraguta

(www.actualno.com – 5 mai)