Psiholog Emma Toader: Știrile ar trebui cenzurate astfel încât să nu afecteze sănătatea mintală a oamenilor

 

În cele de mai jos urmează o opinie destul de tranşantă şi radicală a unui reputat psiholog. RADOR este consecvent ideii de a oferi spaţiu pentru toate opiniile legitime, de aceea publicăm în sinteză viziunea doamnei Emma Toader despre necesitatea cenzurării ştirilor care ar putea afecta sănătatea mintală a publicului. Pe de altă parte însă – pentru că este vorba despre un subiect sensibil inclusiv din punct de vedere politic, şi anume întroducerea cenzurii – considerăm că necesitatea protecţiei celor vulnerabili şi garantarea libertăţii presei nu sunt lucruri incompatibile. Suntem deschişi unui dialog constructiv pe această temă.

Informațiile privind pandemia și războiul din Ucraina, precum și perioada destul de lungă de diverse restricții au afectat sănătatea mintală a oamenilor pe termen lung, fie prin creșterea agresivității, fie prin apatie  depresie și suicid, a declarat, vineri, pentru agenția RADOR, psihologul Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică) și autoarea cărții ”Porția de fericire”.

Specialistul NLP a arătat că o măsură necesară, după o perioadă atât de grea pentru oameni, ar fi cenzurarea știrilor care afectează cu adevărat sănătatea mintală a populației și amenzi foarte mari pentru cei care încalcă acest lucru.

„Nu e suficient să anunți, înainte de difuzarea unei știri : Atenție, urmează imagini, care vă pot afecta emoțional!. E ca și când prezinți o revistă porno și spui, înainte: Atenție, urmează ceva ce nu ați mai văzut, interzis minorilor… Nimeni nu se va crede minor…”  – a precizat psihologul Emma Toader.

Ea a arătat că, în goana după audiență, sunt prezentate știri care îngrozesc, sperie de moarte și duc spre suicid, lucru inadmisibil într-un stat care e interesat să aibă cetățeni care să dea randament la serviciu și să plătească taxe și impozite. „Oamenii sunt drogați zi de zi cu știri în care răul domină și frica e regină. O doamnă îmi povestea că nu a dormit trei nopți după ce s-a uitat la știrile despre război. Mulți somatizează anxietăți și alte tulburări mintale și cei mai mulți încearcă să le depășească singuri, unii fără să reușească. Îngrijorător este faptul că tot mai mulți copii și adolescenți manifestă astfel de tulburări, multe preluate de la părinții care nu pot sau nu știu cum să le gestioneze” – a adăugat psihologul.

Ea a arătat că, deși, teoretic, mulți dintre factorii de decizie se arată preocupați, nimeni nu ia vreo măsură de protecție a sănătății mintale a oamenilor şi de prevenție a tulburărilor mintale.

„Am văzut că și OMS este preocupată de sănătatea mintală a oamenilor după pandemie. Nu am auzit, însă, de măsuri concrete în acest sens. Dacă ne interesează cu adevărat oamenii și sănătatea lor fizică și mintală, atunci ar trebui luate altfel de măsuri decât cele de până acum. Ar trebui alocați bani așa cum au fost pentru vaccinuri și pentru subveționarea ședințelor de terapie psihologică, pentru ca mersul la psiholog să nu fie un lux sau un capriciu, ci un lucru firesc pentru o societate care se îngrijește de oamenii ei, de sănătatea lor mintală, care e preocupată cu adevărat de binele cetățenilor și nu doar de interese de diverse tipuri” – a spus psihologul.

Ea a mai spus că fiecare om, indiferent de profesia sa, este vulnerabil, deși societatea îl tot forțează, de la grădiniță și până la pensionare, șă fie „puternic”. „Un om puternic este cel care își acceptă vulnerabilitatea și cere ajutor, când are nevoie, când nu se poate descurca. De când suntem copii ni se spune că trebuie să ne descurcăm singuri, că trebuie să fim pe picioarele noastre și să demonstrăm că suntem puternici. Devenim în timp niște roboței epuizați, care nu mai distingem anormalul de normal. Suntem precum broscuța din experiment, pusă la fiert într-un vas cu apă, în care i se crește temperatura de fierbere până moare, fără să sară din apă. Din nefericire, mass-media contribuie la asta. Poate veți spune că: Ei, bine, astea sunt informațiile despre război, despre pandemie și eu vă răspund: Da, dar una e să dai o știre, două despre asta și alta e să repeți obsesiv aceleași știri de 40 de ori pe zi. Și alta e să dai două-trei știri despre dezastre și zece despre cum poți să îți îmbunătățești sănătate și starea de bine. Numărul și intenția fac diferența”, a mai spus psihologul Emma Toader.

Ea a apreciat că toate dramele din știri și din filme afectează grav pe termen lung sănătatea mintală a populației. „Nu se mai difuzează seriale sau filme de genul comediilor, ci tot despre apocalipsă, războaie, suferință și frică. Mintea fiind bombardată constant cu acești stimuli va duce la agresivitate, în cel mai bun caz și la apatie, lipsa bucuriei și a sensului în viață, în cele mai multe cazuri. E de preferat să fim atenți cu ce hrănim mintea, tot așa cum suntem atenți cu ce ne hrănim corpul fizic, pentru că nu suntem doar ce mâncăm, ci suntem ce gânduri rulăm zi de zi, ce dialog intern avem” – a adăugat specialistul în programare neurolingvistică.

Székely Ervin, RADOR