Tânăra Sofia Sapega din Rusia a fost condamnată la şase ani de închisoare în Belarus

Tribunalul regional Grodno a condamnat-o vineri la şase ani de închisoare pe cetăţeana Sofia Sapega din Rusia, a informat Procuratura Generală din Belarus. ”În baza p.3 a Articolului 130, p.1 a Articolului 179 din Codul Penal al Republicii Belarus, acuzata a fost condamnată la șase ani de închisoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale. ”Sapega a fost găsită vinovată de comiterea în mod intenționat a unor fapte de incitare la ură socială, discriminare în urma unor afilieri sociale, fapte comise de un grup de persoane, având consecințe grave; de participarea la adunări neautorizate, care au adus prejudicii drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale altor persoane, victimelor”, se menţionează în comunicat. Sentința nu a intrat în vigoare, poate fi atacată cu recurs și contestată în apel. Despre sentința în dosarul Sapega a sesizat Centrul pentru drepturile omului Vesna, care nu este înregistrat oficial în Belarus.
”Deținuta politică Sofia Sapega a fost condamnată la şase ani de închisoare”, se precizează într-un comunicat al centrului. Curtea Supremă din Belarus a precizat că instanța a cerut despăgubirea victimelor cu daune morale de 167.500 de ruble belaruse (aproximativ 50.000 de dolari la cursurile de schimb curent), precum și o taxă de 7.488 de ruble (aproximativ 2.200 USD) pentru pretenții civile.
”Măsura de reținere sub formă de arest la domiciliu a fost schimbată în detenție”, a declarat o sursă din cadrul instanţei din Belarus. Sapega este studentă la Universitatea Europeană de Științe Umaniste din Vilnius (Lituania), cetățean al Federației Ruse. Pe 23 mai 2021, se întorcea dintr-o vacanță din Grecia, împreună cu jurnalistul din rândul opoziției din Belarus, Roman Protasevici. Autoritățile din Belarus au forțat aeronava Ryanair, în care se aflau Sapega și Protasevici, să aterizeze pe aeroportul din Minsk, unde cei doi au fost reținuți. Sapega a fost reținută şi dusă în Centrul de arest preventiv al KGB din Belarus și apoi a fost plasată în arest la domiciliu, pe 24 iunie anul trecut. În luna septembrie, s-a aflat că arestarea ei a fost prelungită până pe data de 25 decembrie. La 20 decembrie, ea a fost în cele din urmă acuzată în temeiul a șapte articole din Codul Penal al Belarus: Art. 364 (Violență sau amenințarea cu violență împotriva unui polițist), Art. 365 (Imixtiune în activitatea unui polițist), Art. 366 (Violență sau amenințarea unui funcționar care îndeplinește atribuții de serviciu sau a altei persoane care îndeplinește o funcție publică), Art. 130 (Instigare la ură sau discriminare), Art. 203-1 (Acțiuni ilegale cu privire la informațiile privind viața privată și datele cu caracter personal), Art. 198 (Obstrucționarea activității profesionale legale a unui jurnalist), Art. 389 (Amenințare la adresa unui judecător sau a unui jurat). La sfârșitul lunii decembrie 2021, cazul Sofiei a fost trimis în judecată. Procesul ei a început la sfârșitul lunii martie a acestui an. Parchetul Belarus a susținut că Sapega și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul acordului de cooperare și a luat măsuri pentru ‘restituirea daunelor solicitate în urma comiterii infracțiunii’. Tânăra a scris și o cerere de grațiere adresată președintelui Belarus, Aleksandr Lukașenko./vdraguta/denisse

(www.interfax.ru – 6 mai)