2022. május 9.

Európa Napja alkalmából üzentek a román politikusok

Az Orosz Föderációnak az euroatlanti régiót fenyegető magatartása olyan valóság, amellyel az elkövetkező években is számolni kell. Ezért „Európának a transzatlanti együttműködés, az interoperabilitás, a képességek fejlesztése révén erősebbnek és felkészültebbnek kell lennie úgy, hogy közben a NATO-val való teljes összhang érdekében mozgósítja erőforrásait”. Ezt Klaus Iohannis fogalmazta meg az Európa Nap alkalmából közzétett üzenetében. Az államfő hozzátette, hogy „15 évvel a csatlakozás után nemzetünk bizonyságát adja dinamizmusának, európai elkötelezettségének, képes az együttérzésre és az áldozatvállalásra”.

„Az Európai Unió mint a béke és a szolidaritás magja született meg” – áll egyebek mellett Nicolae Ciucă üzenetében. „Ez a mag fejlődött, megerősödött, és több mint hét évtizedes fennállása óta megbirkózott komoly gazdasági és szociális kihívásokkal” – folytatta gondolatait a miniszterelnök. Az Unió szintjén megmutatkozó mozgósításnak köszönhetően Románia és a többi tagállam megfelelő választ tudott adni a világjárvány által keltett válságra, az Európai Helyreállítási Mechanizmus pedig értékes támpontot nyújt az elkövetkező időszakra – tette hozzá a kormányfő. (RADOR Hírügynökség)

Megújult honlappal jelentkezik a Román Televízió Moldova Köztársaságban működő stúdiója

A felújított www.tvrmoldova.md oldal mától érhető el a világhálón. Constantin Uzdris, a TVR Moldova menedzsere elmondta, hogy a felújított honlap dinamikusabb, hatékonyabb interaktív kommunikációt tesz lehetővé, jobban alkalmazkodik a médiafogyasztók igényeihez, ugyanakkor pedig közszolgálati küldetésének is jobban eleget tud tenni.

Az új internetes platformtól azt várják, hogy releváns, alaposan ellenőrzött, kiegyensúlyozott és valós időben frissített hírek révén megerősítse az RTV Moldova hírszolgáltatói pozícióját a moldovai médiapiacon, olyan körülmények között, amikor az orosz tévécsatornák a valóság elferdítésére, propagandára és hamis hírek közlésére szakosodtak.

Nem véletlen, hogy a megújult honlapot épp az Európa Napon tették elérhetővé, ezzel is aláhúzva azt, hogy Moldova Köztársaság a közelmúltban benyújtotta csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz. (RADOR Hírügynökség)

Szünetel a melegvíz-szolgáltatás Focşaniban

Tegnap óta több mint tízezer lakás, de iskolák, óvodák és egy kórház is meleg víz nélkül maradtak, miután az illetékes cég felfüggesztette a szolgáltatást a kedvezményezettek által felhalmozódott, mintegy öt és fél millió lejes adósság miatt. A polgármesteri hivatal szerint a gázárak robbanásszerű emelkedése okolható a kialakult helyzetért, valamint az a körülmény, hogy a hőszolgáltató vállalat csődbejutása után nincs érvényes szolgáltatói szerződés. A vállalat vezetősége sürgős pénzügyi segítséget kért a Fejlesztési Minisztériumtól, annak érdekében, hogy helyreállhasson a melegvíz-szolgáltatás. (Radio România Actualităţi)

Rendkívüli kiállítás nyílt a Csíki Székely Múzeumban

A BarabásiLAB – Rejtett mintázatok című kiállítás Barabási Albert László székelyföldi születésű, világhírű fizikus hálózat-kutatásainak 25 évét mutatja be a képzőművészet eszközeivel.

A tudomány és művészet találkozása ez a tárlat, a kiállított hálózati ábrák és struktúrák szemléletesen értelmezik azokat a rejtett kapcsolatokat és összefüggéseket, amelyek egy-egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak. Barabási Albert László elmondta, hogy hazatérés ez az alkalom, hiszen amikor édesapja, Barabási László a múzeum igazgatója volt, akkor ők egy ideig a múzeumnak otthont adó Mikó-várban laktak. A kiállítás augusztus 28-ig látogatható, a hétfők kivételével naponta 9 és 17 óra között. A csíkszeredai múzeumhoz kapcsolódó hír, hogy Gyarmati Zsolt május végén befejezi az igazgatói munkát. Gyarmati 19 éven át volt a Csíki Székely Múzeum igazgatója. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR