9 MAI : Vladimir Putin justifică conflictul din Ucraina: „Occidentul se pregătea să ne atace teritoriul”

Editorial  

Ziua de 9 mai 2022 va rămâne, cu siguranţă. în istoria umanităţii ca o zi de celebrare „Altfel”. Românii celebrează Ziua Europei, Ziua Independenţei de stat a României și Ziua Victoriei.

O scrută reamintire: ziua Uniunii Europene marchează declarația istorică de la 9 mai 1950, făcută de ministrul francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Tot pe data de 9 mai, a avut loc proclamarea independenţei de stat a României, în 1877, precum și  Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, în 1945.

Anul acesta însă toate privirile au fost aţintite spre Moscova, în contextul confruntării militare începute în Ucraina în data de 24 februarie.

11.000 de militari au luat parte la Parada Victoriei, parada militară de Ziua Victoriei, 9 mai, organizată în Piaţa Roşie din Moscova, care aniversează victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei Naziste, în Al Doilea Război Mondial.

Au existat multe zvonuri înainte de organizarea acestei parade. Unul dintre ele era că Putin ar  recunoaște starea de război cu Ucraina şi va decreta mobilizarea generală.

Astăzi însă, preşedintele rus Vladimir Putin a încercat să justifice invazia Ucrainei, în discursul ţinut în timpul paradei de Ziua Victoriei, din Moscova. El a susţinut că operaţiunea a fost necesară pentru că Occidentul se „pregătea pentru o invazie a pământului nostru, inclusiv în Crimeea”. Putin le-a spus soldaţilor că luptă pentru ceea ce au luptat predecesorii lor în Al Doilea Război Mondial. „Apărarea ţării noastre este un lucru sacru şi a fost mereu. Sentimentul de patriotism a fost important, a fost prezent în luptele din Kiev şi Minsk, Stalingrad, Kursk, Harkiv, iar acum, în zilele noastre, luptaţi pentru poporul nostru din Donbas, pentru securitatea ţării noastre, Rusia”. El a mai declarat că Rusia, spre deosebire de Occident, nu va renunța niciodată la dragostea sa pentru Patrie.

Putin a adăugat că Rusia i-a cerut Occidentului să poarte un dialog onest, dar totul a fost în zadar. ”Rusia s-a pronunţat întotdeauna pentru crearea unui sistem de securitate egal și indivizibil, a unui sistem care este vital pentru întreaga comunitate intenaţională”, a subliniat liderul de la Kremlin. „În luna decembrie a anului trecut, am propus încheierea unui acord de asigurare a garanţiilor de securitate, Rusia i-a cerut Occidentului să poarte un dialog onest şi să găsească soluții rezonabile de compromis şi să țină cont de interesele tuturor. Însă totul în zadar! Țările NATO nu au dorit să ne audă”, a declarat liderul rus.

„Luptaţi pentru securitatea Rusiei acum”, a afirmat el. El a susţinut că datoria ruşilor este aceea de a păstra memoria celor care au înfrânt nazismul.

La parada din acest an nu au fost invitaţi lideri străini. Reacţiile oficialilor occidentali nu au întârziat să apară. Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi generalii săi imită fascismul şi tirania de acum 77 de ani, iar invazia Ucrainei este o dezonoare pentru trecutul său militar, a afirmat luni Ben Wallace, secretarul britanic al apărării. Într-un discurs ţinut în ziua în care parada rusă de Ziua Victoriei aniversează finalul celui de Al Doilea Război Mondial, Wallace a afirmat că generalii ruşi sunt complicii preşedintelui lor şi ar trebui judecaţi de Curtea Marţială. „Prin invazia Ucrainei, Putin şi cercul lui apropiat de generali imită acum fascismul şi tirania de acum 77 de ani, repetând erorile regimului totalitarist al secolului trecut”, a mai spus oficialul britanic. (Gabriela Sîrbu)