2022. május 10.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) rontott Románia 2022. – 2023. évi gazdasági kilátásain

A nemzetközi pénzügyi intézet ma közzétett jelentése szerint ebben az évben a hazai gazdaság 2,5%-os bővülésével számolnak. Ez visszaesés a márciusban becsült 2,8%-os értékhez képest. Ami a jövő évi kilátásokat illeti a pénzintézet 3%-os fejlődést jósol a korábbi 4,1%-hoz képest.
A közszolgálati rádió riportere, Nicoleta Stoian elmondta, hogy az elemzés során figyelembe vették azt, hogy a romániai gazdaság némileg legyengült állapotban volt az év elején. A belső nemzeti össztermék (GDP) 0,1%-al csökkent a beruházások elmaradása és a készletek felhalmozódása miatt. Az infláció felgyorsulása 2021 második évnegyedében nehézségeket okozott a cégeknek és a fogyasztóknak egyaránt, ugyanakkor az ukrajnai háború megzavarta beszerzési láncok működését. A bukaresti kormány egy sor intézkedéssel támogatja a nehéz helyzetbe jutott családokat, ami egyben azt is jelenti, hogy csökkenteni kényszerül egyéb kiadásait, ami mérséklően hat a gazdasági fejlődésre. (Radio România Actualităţi)

A Királyság és a Függetlenség Napja alkalmából szimbolikus utazásra indul a királyi vonat

A szerelvény 11 órakor gördült ki a băneasai királyi állomásról és Prahova, Buzău, Brăila és Galaţi megyékbe utazik. A Királyi Ház tájékoztatása szerint Margit koronaőr, Radu herceg és Sofia hercegnő a mai napot az említett megyék lakóival együtt kívánja megünnepelni. Az elutazást megelőzően katonai díszbemutatóra kerül sor a băneasai állomás peronján. Az utazás végén a királyi vonatot két órán keresztül megtekinthetik az érdeklődők. A szóban forgó szerelvényt 1928 óta használja a királyi család.
A királyi vonat 2012 óta közlekedik ismét az országban. Az elmúlt tíz évben 11 utat tett meg és 50 várost keresett fel. (Radio România Actualităţi)

Markó Béla kapja az idén az Európai Hazafi Díjat

Az elismerést három évvel ezelőtt Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő és Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadó alapította, amikor 2019-ben közösen felavatták a Magyarországon, az ország uniós tagságának emléket állító köztéri szobrot a kispesti Rusz-Bazsant parkban. Az Európai Hazafi Díj ennek a térplasztikának egy kisebb másolata, amely szintén Kocsis András Sándor alkotása. Az elismerést – amelyet a május 9-i Európa Napon, illetve ahhoz kapcsolódóan adnak át – minden évben olyan ember kapja, aki kiemelkedően sokat tesz a magyar és az európai értékek képviseletéért. Ujhelyi István az idei díjazott kapcsán úgy fogalmazott: Markó Béla az a példamutató európai személyiség, aki a valódi és tartalmi nemzeti együttműködésben hisz, és aki ennek megfelelően az RMDSZ egykori vezetőjeként – idézve Markó korábbi szavait – „egyenlő közelségtartásra” törekedett minden politikai erővel az erdélyi magyarság érdekeinek eredményes és hiteles képviselete érdekében. (Bukaresti Rádió)

Egy szófiai bíróság ma dönt Elena Udrea kiadatási kérelméről

A volt fejlesztési és idegenforgalmi minisztert jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Romániában, azonban a volt tisztségviselő még az ítélet kihirdetése előtt elhagyta Romániát. Bulgáriában – a román hatóságok kérésére – feltartóztatták, azóta ott tartják fogva, amíg kiadatási ügye lezárul. Mint ismeretes a bíróság első fokon helyt adott a román igazságügyi szervek kiadatási kérelmének. Ma a fellebbviteli bíróság várhatóan jogerős döntést hoz az ügyben.
Elena Udrea ügyvédnője szerint védence nem tudott arról, hogy a nevére európai elfogatóparancsot állítottak ki. A volt miniszter-asszony nem akar visszatérni Romániába, mert úgy véli, hogy itt a börtönben veszélyben forog az élete – közölte a romániai közszolgálati rádió a bulgáriai Novini portálra hivatkozva. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR