Exoticul şi fabulosul Istanbul

Istanbul, fostă capitală a Imperiului Roman, Imperului Bizantin şi Imperiului Otoman este oraşul furnicar întins pe două continente (Europa şi Asia) şi are o populaţie de aproximativ 20 de milioane de locuitori (aproape cât are România ca întreagă populaţie), locuitori ce sunt mereu în grabă, într-un du-te vino continuu. La aceştia se adaugă mii de turişti veniţi din toată lumea, atraşi de această strălucitoare şi ofertantă destinaţie.
Aglomeraţia, traficul, pietonii care traversează pe oriunde, tramvaiele care circulă unul după altul, şoferii care claxonează – nu descurajează turiştii care continuă să viziteze oraşul cu privelişti de vis desprinse din cărţile de istorie sau din poveştile cu palate, cadâne, sultani, sultane sau haremuri.
Marele Bazar – colorat, gălăgios şi ameţitor; Bosforul – cu podurile, luminile, restaurantele, ceainăriile, pescarii săi neclintiţi de vânt; Palatul Dolmabahce; Catedrala Sfânta Sofia; Moscheea Albastră; Palatul Topkapî – încadrat de grădina parc uriaşă; Moscheea Suleymaniye – cu obeliscurile vechi de mii de ani – aceste puncte de atracţie sunt pe primele locuri în preferinţele vizitatorilor şi a celor ce iubesc spiritul şi energia acestui oraş inspirant, aflat pe locul 5 al celor mai dezvoltate oraşe din lume.
Însă lista de mai sus poate fi completată cu multe alte locuri ce merită explorate. Istanbul rămâne oraşul mereu fascinant de care nu te poţi plictisi niciodată.
(Luminita Alexandrescu – RADOR)