Guvernul a aprobat o serie de măsuri de sprijin social și economic

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu
Realizator: Guvernul a aprobat luni acordarea tichetelor sociale pentru hrană, destinate persoanelor cu venituri mici. Banii vor fi dați pe un card ce va fi încărcat o dată la două luni cu 250 de lei. Distribuirea cardurilor va începe la 1 iunie, iar ajutorul va fi suportat parțial din fonduri europene nerambursabile. Pe agenda executivului s-au aflat ieri și măsuri de sprijinire a investițiilor. Acestea vizează ajustarea prețurilor la materialele de construcții, pentru proiectele în derulare, finanțate din fonduri comunitare. Are detalii Petruța Obrejan.
Reporter: Peste 2,3 milioane de pensionari cu un venit lunar sub 150 de lei, dar și alte categorii sociale vulnerabile, vor primi o dată la două luni un tichet social în valoare de 250 de lei, spunea ministrul investițiilor, Marcel Boloș, care a precizat că distribuția tichetelor va fi făcută de Poșta Română, iar valabilitatea lor va fi de la 1 iunie la 31 decembrie anul acesta. Ele sunt destinate achiziționării de alimente sau pentru plata meselor calde.
Marcel Boloș: Sunt estimați trei milioane de beneficiari. Distribuția va avea loc prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română. Sunt emise de către unitățile autorizate de către Ministerul Finanțelor Publice, se comunică aceste carduri către Poșta Română și apoi prin intermediul poștașului ajung la beneficiarul final, deci omul nu trebuie să facă nimic.
Reporter: Creșterea aproape necontrolabilă a prețurilor la materialele de construcții din ultima perioadă a determinat guvernul să ajusteze prețul la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, spunea ministrul Marcel Boloș, măsura fiind necesară pentru salvarea proiectelor aflate în derulare, fie că vorbim de infrastructura de transport, de proiectele privind rețelele de apă, canalizare sau deșeuri.
Marcel Boloș: De exemplu, drumul Expres Craiova-Pitești va intră sub incidența ordonanței de urgență, centura București, de asemenea proiectul de linie de cale ferată Radna-Gurasada-Simeria, peste 7.000 de contracte care sunt în momentul de față în implementare, toate intră sub incidența prevederilor ordonanței./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 mai)