2022. május 11.

A Fejlesztési, Közművesítési és Közigazgatási Minisztérium (MDLPA) közzétette az „Anghel Saligny” Országos Programban szereplő gázhálózat-bővítési és felújítási munkálatokra szánt összegek megyei leosztását

A szaktárca összesen 7,5 milliárd lejt különített el erre a célra, tekintettel arra, hogy a hazai települések hetven százalékában nincs bevezetve a földgáz – közölte ma az RMDSZ Tájékoztató révén Cseke Attila miniszter. A tárcavezető hozzátette, hogy az összegek leosztásakor megyénként az önkormányzatok és a lakosság számát, a befizetett adók nagyságát vették figyelembe és természetesen azoknak a településeknek a számát, amelyekbe nincs bekötve a gáz.

Cseke Attila emlékeztetett rá, hogy ezen kívül a fejlesztési minisztérium az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumától (MIPE) is átvett, és finanszírozni fog olyan pályázatokat, amelyekre az önkormányzatok nem kaptak támogatást. Összesen 165 közigazgatási egységben építik ki és korszerűsítik a gázhálózatot. Ezek között van Arad megyében Nagyzerind, Bihar megyében Élesd, Váradszentmárton, Illye, és Alsókocsoba, Kolozs megyében Magyarszovát, Kalotaszentkirály és Mikeháza, Kovászna megyében Kézdivásárhely, Hargita megyében Gyergyóújfalu és Salamás, Szatmár megyében Szatmárhegy és Kismajtény, Szilágy megyében pedig Haraklány is. (RADOR Hírügynökség – RMDSZ Tájékoztató)

Sürgősségi kormányrendelettel egészítené ki a kormány az üzérkedés bűncselekményének törvényi meghatározását

A ma délutáni kormányülés napirendjén szereplő jogszabálytervezet szerint üzérkedésnek minősülne az indokolatlanul magas ár meghatározása, a termelés vagy az eladás mesterséges visszafogása, csakúgy mint az termékek felhalmozása azzal a céllal, hogy hiány keletkezzen a piacon. A törvénymódosítás elfogadása esetén a hatóságok ellenőrizni fogják a gyártókat és a kereskedőket, hogy beazonosíthassák és felelősségre vonhassák az üzérkedőket. Azon termékeknek a listáját, amelyek esetében az üzérkedés kockázata magas, a kabinet később, kormányhatározatban fogja megállapítani.

Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Petruţa Obrejan beszámolt, a jogszabály célja az, hogy megvédje a fogyasztókat az indokolatlan áremelésektől. Ugyanakkor a tervezett jogszabály újabb hatásköröket állapít meg a fogyasztóvédelem, a Versenytanács és az adóhivatal számára is. (Radio România Actualităţi)

Jelentősen nőtt az infláció

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adatai szerint idén áprilisban a tavalyi év hasonló időszakához képest 14%-os volt az infláció. A legnagyobb arányú növekedést a villamos energia esetében mérték, ahol az infláció közel 29%-os volt. A földgáz esetében ez az érték 26%-os volt, de jelentős volt az áremelkedés egyes élelmiszerek esetében is, ezek közé tartozik a burgonya (krumpli) és az étolaj (előbbi 42, utóbbi 39 százalékkal lett drágább, a tavaly áprilisi árukhoz képest). A Nemzeti Bank tegnapi előrejelzése szerint az infláció az elkövetkező időszakban is nagy lesz és a jövő év első felében is két számjegyű marad. (Radio România Actualităţi)

Vasile Dîncu szerint Romániának tengeralattjárókat kellene vásárolnia

Az aktuális geopolitikai helyzet miatt Romániának tengeralattjárókat kellene vásárolnia, nyilatkozta Vasile Dîncu védelmi miniszter. A román hadsereg jelenleg egyetlen, kizárólag kiképzésre használható tengeralattjáróval rendelkezik, a Delfinnel.

„A Fekete-tenger nagyon zsúfolt lett, tele van cápákkal, szükség volna rá” – jelentette ki Dîncu. A PSD-s politikus reményét fejezte ki, hogy ejön az idő, amikor Románia is fog tengeralattjárókat gyártani, ám addig vásárolnia kell ilyen harcászati eszközöket. A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Románia NATO-tagsága miatt az országnak nem kell közvetlen katonai fenyegetettséggel szembe néznie. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR