Proiectul de modificare a legii offshore a fost adoptat de Senat

Realizator: Gabriela Mitrovici – Proiectul de modificare a legii offshore, care are ca scop încurajarea investiţiilor pentru extragerea hidrocarburilor din Marea Neagră, a fost adoptată, miercuri, de Senat ca primă cameră sesizată. În favoarea documentului au votat senatorii PSD, PNL, UDMR şi USR, iar cei de la AUR au votat împotrivă. Reporter: Amalia Bojescu
Reporter: Iniţiatorii proiectului de lege susţin că prin acest vot statul român face un pas important spre independenţa energetică a României. Proiectul de lege este menit să deblocheze investiţiile în Marea Neagră şi stabileşte repartizarea profitului obţinut, respectiv 40% către investitori şi 60% către statul român, care va avea întâietate la cumpărarea gazelor naturale. În timpul dezbaterilor, partidele din arcul guvernamental au subliniat necesitatea acestei legi în actualul context economic.
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu: E un vot pentru modernizarea României, este un vot pentru independenţa energetică a României şi este un vot pentru a scăpa de importul de 27% pe timpul iernii, pe care îl facem din Federaţia Rusă.
Reporter: Proiectul de lege a fost susţinut şi de USR, chiar dacă amendamentele propuse nu au fost acceptate, în special cel care prevedea transferul profitului din exploatarea gazelor către pilonul II de pensii. În schimb, AUR a respins categoric legea, pe care o consideră antinaţională.
Senatoarea Rodica Boancă: AUR a votat împotriva acestei trădări naţionale şi împotriva acestei devalizări, care va duce la exploatarea şi vânzarea unor resurse de importanţă naţională şi strategică.
Reporter: Proiectul de lege a trecut cu 91 de voturi pentru şi 13 împotrivă şi merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 mai)