Science+. Jurnaliștii din șase țări combat dezinformarea pe teme medicale și despre Ucraina

O societate sănătoasă nu poate exista  fără știință. Ultimii ani – marcați de pandemia de COVID-19 și de războiul informațional declanșat de Rusia înaintea celui cu arme – ne-au arătat că o societate sănătoasă nu poate există fără jurnalism de calitate și fără un public bine informat. Informat corect.

Experți independenți în mass-media și știință din Europa Centrală și de Est și-au unit eforturile într-o nouă platformă, SCIENCE+, dezvoltată de Free Press for Eastern Europe (Cehia) și Free Press Unlimited, pentru a crește calitatea jurnalismului de știință.

Experți și jurnaliști din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România au format o coaliție pentru a asigura o raportare responsabilă și de încredere privind cele mai importante teme ale momentul.

Mai multe detalii despre Science+ aici: https://www.freepressunlimited.org/en/projects/improving-medical-journalism-central-and-eastern-europe

Războiul din Ucraina este, azi, cel mai fierbinte subiect. Moscova a declanșat o invazie militară și, în paralel, a amplificat războiul informațional menit să dezbine societățile din Europa Centrală și de Est, să inducă panică inclusiv pe subiecte medicale („pastila cu iod” în România, de exemplu) ori să dezinformeze cu privire la relațiile dintre ucraineni și vecinii lor.

PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă locală, este partener în România al Science+. Primul proiect realizat în cadrul platformei a vizat nouă realitate creată pentru români de războiul din Ucraina.

Aproximativ 100.000 de ucraineni au decis să rămână în România. După ce războiul se va termina, unii dintre ei vor continua să locuiască aici. În acest context, ar putea exista o ciocnire a culturilor în anii următori.

Înainte de război, românii nu erau foarte deschiși față de ucraineni, din cauza animozității istorice, dar și a manipulărilor din spațiul virtual. Acum, trebuie să învățăm să trăim unul cu celălalt.

Conviețuirea împreună în pace este posibilă numai dacă ne cunoaștem, doar dacă înțelegem culturile și obiceiurile celuilalt.

În primul episod, PressHUB a prezentat Holodomorul, genocidul prin înfometare comis de Stalin în Ucraina, în 1932-1933. Povești cutremurătoare au fost spuse, în exclusivitate, de o supraviețuitoare a Holodomorului care astăzi are 89 de ani și trăiește, la Kiev, al doilea război din viața sa. Istoria oficială a genocidului a fost prezentată de istoricul Armand Goșu.

Primul episod poate fi vizionat aici: https://bit.ly/3KXHqmN

În episodul al doilea, PressHUB a prezentat „Revoluția demnității” din 2014, care a pornit de la dorința ucrainenilor de a adopta valorile Uniunii Europene. Au povestit despre ce s-a întâmplat în urmă cu opt ani – peste 100 de oameni au murit atunci, o ucraineancă azi refugiată în România, care a participat deși avea 15 ani, și un activist danez, care i-a ajutat pe răniții din confruntările cu forțele Berkut. Istoria oficială a Euromaidan a fost prezentată de istoricul Cosmin Popa.

Al doilea episod poate fi vizionat aici: https://bit.ly/37zIqzR

În episodul al treilea, PressHUB a prezentat mărturii ale unor oameni care luptă astăzi, cu arma în mână, pe frontul deschis în Ucraina de către Rusia. Au vorbit despre prezentul crunt o activistă care azi ajută la Kiev pe cei a căror viață a fost zguduită de război și o femeie militar, care luptă pe front împotriva rușilor.

Episodul trei poate fi vizionat aici: https://bit.ly/3N950y6

(Freedom House România – 11 mai 2022)