Prim-ministrul italian a propus pregătirea unui nou Plan Marshall pentru reconstrucţia Ucrainei

Premierul italian, Mario Draghi, a remarcat că este necesar să se obţină o încetare a focului în Ucraina. Premierul Italiei, Mario Draghi, consideră că Ucraina are nevoie de propriul său Plan Marshall pentru reconstrucţia ţării, similar cu planul care a apropiat Europa şi Statele Unite, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

El a făcut aceste declaraţii în cadrul ceremoniei de premiere de la sediul Consiliului Atlantic de la Washington, a precizat joi Serviciul de presă al șefului Guvernului italian.
„Trebuie să fim pregătiți să ajutăm Ucraina, pentru o lungă perioadă. Orașele sale distruse, fabricile, câmpurile de culturi devastate vor necesita injecții financiare uriașe. Ucraina are nevoie de propriul său Plan Marshall, precum cel care a apropiat Europa de Statele Unite. Trebuie să garantăm conservarea și consolidarea instituțiilor democratice ale acestei țări”, a mai susţtinut Draghi.

„Invazia rusă asupra Ucrainei a consolidat relaţiile dintre UE și SUA, a izolat Moscova și a ridicat unele întrebări faţă de China. Aceste provocări se vor menţine pentru mult timp. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, să-i cerem socoteală Rusiei, adopând ultimul pachet de sancțiuni, dar trebuie să obținem și o încetare a focului” – a spus premierul italian.

El a menționat recent că asistența ar trebui acordată Ucrainei în mod colectiv, recunoscând faptul că ”nu există fonduri în bugetul unei țări precum este Italia” pentru aceste scopuri. Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială în Ucraina, ca răspuns la apelul de acordare de sprijin din partea liderilor republicilor nerecunoscute din Donbas. El a subliniat că planurile Moscovei nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, scopul fiind demilitarizarea și denazificarea țării. /vdraguta/lalexandrescu

Agenţia de presă TASS – 12 mai