Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Guvernul României a aprobat ajutoare umanitare de urgenţă către Prefecturile din Bucureşti şi din judeţele Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui (est şi nord), constând în produse necesare dotării unor tabere mobile care să poată adăposti refugiaţi din Ucraina. Guvernul a aprobat scoaterea din rezervele de stat a unor produse şi acordarea lor ca ajutoare umanitare interne de urgenţă cu titlul gratuit pentru a proteja populaţia refugiată în contextul agresiunii militare ruse. Au fost scoase din Rezervele de stat saltele, pături, saci de dormit, corturi şi conserve, toate necesare pentru a pregăti şi dota taberele mobile. Valoarea totală a acestor forme de sprijin se ridică la 1,5 milioane de lei (300.000 de euro) fără TVA. Pe de altă parte, Guvernul a aprobat scoaterea de la rezervele de stat a unor produse şi bunuri materiale şi alocarea judeţului Bistriţa-Năsăud (nord-vest) pentru dotarea sălii de sport a Liceului cu Program Sportiv Bistriţa în vederea adăpostirii refugiaţilor din Ucraina. Guvernul României a aprobat şi acordarea de asistenţă internaţională pentru Ucraina constând în materiale şi echipamente de protecţie şi monitorizare CBRN (riscuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

2) 35 de lucrări de grafică ce surprind esenţa războiului din Ucraina pot fi văzute pe holul Facultăţii de Litere, din cadrul Universităţii Transilvania Braşov (partea centrală a României). Este prima expoziţie din ţara noastră cu lucrări ale ilustratorilor ucraineni pe tema războiului şi a fost pregătită de masteranzii de la programul Inovare culturală, în parteneriat cu Pictoric, clubul ilustratorilor ucraineni. Posterele de artă prezentate reflectă acest impact devastator pe care îl are războiul asupra vieţilor private, individuale: situaţia de a fi refugiat, de a-ţi pierde casa, de a-ţi pierde viaţa, de a-ţi pierde membri ai familiei, situaţia de a fi agresat într-un mod înfiorător. Cei de la Pictoric au pus la dispoziţie aceste lucrări, pe Internet, tuturor celor care vor să organizeze astfel de expoziţii în lume: galerii de artă, instituţii culturale, universităţi, autorităţi publice. Noi am intrat în legătura cu ei, le-am comunicat ce fel de expoziţie vrem să facem şi dimensiunile acesteia şi ei ne-au trimis posterele gata pentru a fi printate. Am vrut să fie pe hol, tocmai pentru a fi vizibile, a spus decanul Facultăţii de Litere, conf.univ.dr. Adrian Lăcătuş. La vernisaj, studenţii au citit şi poeme ale unor poeţi ucraineni contemporani, în limbile română sau engleză. Expoziţia deschisă pe holul Facultăţii de Litere pînă la sfârşitul anului universitar.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internațional