Ucraina a câştigat concursul Eurovision 2022

Members of the band "Kalush Orchestra" pose onstage with the winner's trophy and Ukraine's flags after winning on behalf of Ukraine the Eurovision Song contest 2022 on May 14, 2022 at the Pala Alpitour venue in Turin. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)

„Radiojurnal” – Realizator: Ucraina a câştigat concursul Eurovision azi noapte la Sala PalaOlimpico din Torino. A adunat 631 de puncte. Spectacolul din Italia a fost deschis cu piesa „Give Peace a Chance” a lui John Lennon. Ţara noastră reprezentată de WRS (URS) cu piesa „Llámame” s-a clasat în a doua jumătate a clasamentului.
Reporter: Adriana Leu – Votul publicului a răsturnat clasamentul în finala Eurovision 2022. Ucraina a luat trofeul cu piesa „Stefania”, interpretată de Kalush Orchestra. Artiștii au adunat 631 de puncte, cele mai multe de la public, în timp ce juriul i-a văzut doar pe locul patru. Popularitatea piesei a crescut după invazia Rusiei. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat în această dimineață victoria țării sale la Eurovision 2022. În mod normal, țara care câștigă acest concurs trebuie să găzduiască viitoarea ediție. Pe locul doi s-a situat Marea Britanie, prin Sam Ryder, cu melodia „Space Man”. Specialiștii spun că el a avut unul dintre cele mai bune momente de la Eurovision. Pentru Marea Britanie este cea mai bună poziție pe care o ocupă la Eurovision în ultimii 20 de ani, artistul a spălat rușina de anul trecut, când Regatul Unit se clasase pe ultimul loc, cu 0 puncte. Podiumul de anul acesta a fost încheiat de Spania – Chanel, cu SloMo. România, reprezentată de WRS, cu melodia „Llámame”, s-a clasat, din păcate, în a doua jumătate a listei, pe locul 18, cu 65 de puncte. Melodia lui Andrei Ursu, reprezentantul României, cu numele de scenă WRS, a avut mare succes la public, care a reacționat bine, l-a aplaudat şi a cântat împreună cu el./dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai)