După ce și-a ascuns cu gelozie viața privată ani de zile, președintele rus Vladimir Putin este nevoit să facă socotelile cu secretele sale cel puțin parțial dezvăluite: sancțiunile Occidentului pentru războiul din Ucraina au adus, de fapt, în prim-plan familia „țarului”, cea oficială și cele neoficiale.
Printre vilele de lux din Europa, nunților fastuoase și vieților secrete departe de lumina reflectoarelor, cel mai apropiat anturaj al lui Putin, cel pe care președintele rus consideră că trebuie să îl protejeze din motive de securitate națională, iese din vălul secretomaniei care l-a înconjurat de ani de zile. De la cele două fiice recunoscute – Maria și Katia avute cu fosta soție Liudmila Ocheretnaia -, până la presupușii patru copii nelegitimi și la amante, inclusiv gimnasta Alina Kabaeva cu care relația ar continua și acum. Deși rămân semne de întrebare asupra figurilor și mărimii familiei țarului, cert este că „membrii sunt beneficiarii unui sistem cleptocratic, în care Putin comandă ca un lider mafiot, cu locotenenții oligarhi plătind tribut sub formă de avere și vile tuturor celor care fac parte din sfera afectivă a lui Putin”, comentează „New York Times” într-o radiografie a familiei lui Putin, care începe de la vizita din 2008 la Villa Certosa a Mariei și a Katiei. Invitatele lui Silvio Berlusconi în Sardinia, cele două fiice ale liderului rus s-au lansat în cumpărături de lux și excursii cu barca, cu condiția să își păstreze anonimatul.
Katia, acum în vârstă de peste 40 de ani, este „cea mai disciplinată” fiică a lui Putin. Este căsătorită cu Kirill Shamalov, fiul lui Nikolai Shamalov, un apropiat al președintelui rus și acționar majoritar la Bank Rossiya, banca țarului. Cei doi s-au căsătorit în una dintre stațiunile de schi preferate de Putin, Igora, într-o ceremonie somptuoasă printre piste de patinaj și jocuri de lumină. La nuntă a fost prezentă și sora sa Maria, care a sosit din Olanda împreună cu soțul ei Jorrit Faassen. De zeci de ani, Maria locuiește în Țările de Jos, dar din 2014, când separatiștii ruși au doborât un avion Malaysia Airlines plecat de la Amsterdam, a devenit subiectul multor critici în rândul vecinilor și nu numai. Un steag ucrainean pe care scria „Ave Maria Putin” a fost amplasat recent pe un teren de lângă Amsterdam, cumpărat în trecut de Faassen.
Dar anturajul afectiv al președintelui rus include diferite alte femei neoficiale. Este Svetlana Krivonogikh, o fostă menajeră din Sankt Petersburg care ar fi avut o aventură cu Putin. Femeia este acum regină în domeniul imobiliarelor, membru al consiliului de administrație al Bank Rossiya și acționar al resortului de schi Igora, unde s-a mutat Katia.
Elizabeta Vladimirovna Krivonogikh s-a născut din relația pe care fosta menajeră a avut-o cu Putin. Cele două au locuit într-o proprietate de lux din Monte Carlo.
Femeia momentului este, însă, Alina Kabaeva, fosta campioană a Rusiei la gimnastică care, după unele zvonuri, este soția lui Putin. Alina Kabaeva locuiește în Elveția cu copiii pe care i-a avut cu țarul rus într-o clinică prestigioasă din Lugano. Ea este cea care a ajuns în vizorul sancțiunilor britanice și împotriva căreia a fost lansată o petiție în Elveția pentru a o izgoni din țară. Kabaeva a fost văzută recent la Moscova, dar, ca și în cazul tuturor membrilor familiei lui Putin, a fost o apariție de câteva secunde. Apoi, asupra ei, ca și asupra restului familiei, a căzut din nou un văl al tăcerii, chiar dacă de data aceasta – datorită sancțiunilor – mult mai subtil și mai transparent.
https://www.ansa.it/

ANSA (Italia), 15 mai 2022

Traducerea: Oana Avram/oavram