2022.május 16.

Tanácsadói szerződést kötött a Transgaz az Európai Beruházási Bankkal (EIB)

A megállapodásra azért volt szükség, hogy fedezni tudják azon stratégia kidolgozásának költségeit, amelynek révén az országos gázelosztó cég eléri az üvegház-hatásért felelős gázok kibocsátásának csökkentését. Az aláírási ceremónián részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök, aki elmondta, hogy ez a szerződés része a zöld energiára történő átállás folyamatának. Ion Sterian, a Transgaz igazgatója elmondta, hogy az EIB által folyósított kölcsön értéke mintegy 300.000 euró. A cégvezető hozzátette, hogy nem ez az első ügyletük a bankkal, az elmúlt években több közös projektjük is volt, mint példásul a Kisinyov – Ungheni közötti gázvezeték, a Transgaz környezetvédelmi stratégiájának a kidolgozása az elkövetkező tíz évre, de jelentős az együttműködésük a Bulgária – Románia – Magyarország – Ausztria közötti gázvezeték projektében is. (Radio România Actualităţi)

Romániának közép- és hosszútávon átfogó pénzügyi és költségvetési kiegyenlítésre van szüksége ahhoz, hogy megőrizze fizetőképességét

Erre a következtetésre jutott a Monetáris Tanács egyik munkacsoportja abban a jelentésben, amelyet ma hoztak nyilvánosságra az intézmény honlapján. A szakértők szerint az állami bevételek növelésére van szükség. Románia ugyanis felvállalta az Európai Unió előtt, hogy a belső nemzeti össztermék 2021-ben mért 7,2%-áról 2024-ig 3%-ra csökkenti a költségvetési hiányt. Olyan körülmények között, amikor az államnak olyan kihívásokkal kell szembenéznie mint az ukrajnai háború, az energetikai és élelmiszer-biztonság megőrzése és a veszélyeztetett családok megsegítése, ez a cél csak úgy érhető el, ha a költségvetési korrekciókat fokozatosan vezetik be és nem folyamodnak további adó- és illetékcsökkentéshez, vagy a kiadások növeléséhez. (Radio România Actualităţi)

Csaknem tizedével nőttek a külföldi tőkeberuházások

Az első negyedévben 9,4 százalékkal, 2,297 milliárd euróra nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte a Román Nemzeti Bank. Tavaly az első három hónapban 2,099 milliárd euró áramlott a román gazdaságba.

Az idei 2,297 milliárd euróból 1,935 milliárd eurót tett ki a tulajdonosi részesedés, a vállalatcsoportokon belüli hitelek pedig 362 millió eurót.

A központi bank pénteken közölte, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya 4,676 milliárd euró volt az idei első negyedévben, ami 71 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához mérten, amikor a deficit 2,736 milliárd euró volt.

Tavaly egész évben csaknem 142 százalékkal, 7,251 milliárd euróra nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke a 2020-as évhez mérten. A folyó fizetési mérleg hiánya tavaly egész évben 54,4 százalékkal, 16,951 milliárd euróra nőtt, miután 2020-ban a deficit értéke 10,979 milliárd euró volt, 500 millió euróval több az előző évinél. (Bukaresti Rádió)

A székely himnusz századik évfordulóját ünneplik a hétvégén

A hétvégén tartják a székely himnusz ünnepét Székelyudvarhelyen. A polgármesteri hivatal és a Balázs Ferenc Vegyeskar szervezésében szombaton és vasárnap emlékeznek meg a székely himnusz bemutatásának 100. évfordulójáról.

Május 21-én, szombaton 18 órakor a Művelődési Ház koncerttermében mutatják be Lőrincz József: Szava sorsunkba belenőtt. Sorok Csanády György költészetéről című kötetet, az eseményen közreműködik a hajdúdorogi Akácos Út Nótaklub és a székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskar.

Másnap, vasárnap 17 órától ugyanezen a helyszínen a város egyesített kórusai eléneklik a székely himnuszt, majd levetítik a Csillagösvényen című dokumentumfilmet. Kapcsolódó programként a Bethlen Gábor utcai emléktáblánál, valamint Csanády György református temetőben lévő sírjánál róhatják le tiszteletüket az udvarhelyiek a Székely himnusz szerzője előtt.

Mint ismeretes, a közelmúltban belpolitikai vitákat is generált az a tény, hogy a ljublianai jégkorong világbajnokságon a Magyarország – Románia mérkőzésen állítólag a román válogatott magyar nemzetiségi tagjai is elénekelték a székely himnuszt. Ennek kapcsán több román politikus – többek között Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter is – bírálta a Novák Eduárd vezette Ifjúsági és Sportminisztériumot, amiért nem büntette meg a válogatott azon tagjait, akik a székely himnuszt énekelték. A Román Olimpiai és Sportbizottság pedig a Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult az ügyben.

Szakemberek ugyanakkor erősen vitatják a székely himnusz dallamának és szövegének művészi értékeit. (Marosvásárhelyi Rádió – RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR Hírügynökség