Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Uniunea Teatrală din România (UNITER) a lansat campania umanitară ‘Artişti români pentru artişti ucraineni’, un proiect de strângere de fonduri care se va desfăşura în perioada 16 mai – 15 iunie. 46 de instituţii culturale de stat şi independente au răspuns favorabil apelului de a fi împreună, prin teatru, pentru păstrarea demnităţii artiştilor şi pentru susţinerea culturii ucrainene. Campaniei i s-au alăturat şi instituţii din Republica Moldova: Teatrul Național „Eugen Ionesco” din Chișinău, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău şi Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” din Chișinău.Iinstituţiile de cultură din România şi Republica Moldova vor organiza spectacole lectură pe baza a 10 texte scrise de autori ucraineni după declanşarea războiului din Ucraina (Andrii Bondarenko, Elena Astasieva, Igor Biliţ, Irina Gareţ, Liudmila Timoşenko, Maxim Kurocikin, Natalia Blok, Natalia Vorojbit, Oksana Savcenko, Tetiana Kiţenko), în traducerea Ralucăi Rădulescu, sau vor programa spectacole din repertoriul propriu, donând încasările. Miza este sprijinul financiar pentru artiştii ucraineni care trec acum prin momente teribile. Sumele strânse din vânzarea de bilete, donaţii şi sponsorizări se pot vira într-un cont special deschis de Asociaţia UNITER, Fondul de Solidaritate Teatrală. Le mulţumim autorilor acestor texte pentru că au avut curajul să vorbească despre experienţa personală a războiului şi suntem alături de ei, a comunicat UNITER. Detalii despre programul spectacolelor din campanie vor fi pe site-ul www.uniter.ro, pe site-urile teatrelor partenere şi pe www.mystage.ro.

2) Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de servicii medicale, materiale sanitare, medicamente, dispozitive medicale și serviciile medicale cuprinse în programele naționale de sănătate curative, ca și asigurații români. Serviciile medicale în asistență medicală ambulatorie de specialitate se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere de la medic (formular cu regim special utilizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate). Ca solicitant de azil ai dreptul de a primi asistență medicală primară și tratament, servicii medicale de urgență în spitale și tratament medical gratuit pentru bolile acute sau cronice care îți pun viața în pericol imediat. Dacă ai nevoi medicale specifice, ai dreptul de a primi îngrijire medicală adecvată afecțiunii respective.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

RADIO ROMANIA INTERNATIONAL