2022. május 17.

„Az adók és illetékek emelése csak végszükség esetén lenne elfogadható megoldás”

Ezt Ionuţ Dumitru egyetemi tanár, a Monetáris Tanács korábbi elnöke nyilatkozta ma a közszolgálati rádió reggeli hírműsorának. Mint ismeretes a Stratégiai és Előrejelzési Országos Tanács és az Európai Bizottság is rontott Románia becsült gazdasági növekedésének szintjén és úgy vélik, hogy az ebben az évben nem fogja meghaladni a belső nemzeti össztermék (GDP) 2,6%-át. A gazdasági növekedés lelassulása közben az infláció csökkenti a mozgósítható jövedelmeket, miközben az ukrajnai háború zavarokat okoz a beszerzési láncokban és a beruházásokban.

A költségvetést ugyanakkor 4,6%-os gazdasági növekedésre tervezték, ezért ahhoz, hogy a bevételek szintjét tartani lehessen, az adók és illetékek behajtásának mértékén kell javítani – mondta Ionuţ Dumitru. „A jelen helyzetben nincs szükség az illetékek növelésére, különösen a gazdasági növekedés lelassulásának körülményei között. Egy prociklikus (olyan gazdasági tényező, ami a gazdaság egészével megegyezően mozog sz. m.) intézkedés lenne az illetékek emelése, miközben a gazdaság lelassul és mi azt hisszük, hogy a helyes sorrendiség ez lenne: az adócsalás visszaszorítása és a pénzügyi optimizálás kiskapuinak bezárása. Az illetékek és az adók emelése csak az utolsó lehet ezen a listán. Semmi értelme adóemelésről beszélni, amikor nem vagyunk képesek begyűjteni a kintlévőségeinket” – mondta a szakember.

Romániában az adókból és illetékekből befolyó állami bevételek szintje a belső nemzeti összterméknek mindössze 27 százalékát teszi ki, miközben az európai átlag e tekintetben 40 százalék. A kormány eljuthatna a fenti érték 34 százalékáig, ha a digitális rendszert kiterjesztené az illetékek behajtásának nyomon követésére is – vélte Ionuţ Dumitru. (Radio România Actualităţi)

Az első évnegyedben 6,5 százalékos volt a gazdasági növekedés Romániában a tavalyi év hasonló időszakához képest

Ezt ma tette közzé az Országos Statisztikai Intézet (INS) az úgynevezett jelzésértékű becslések alapján. A jelzésértékű becslések kevesebb adat feldolgozása révén állnak össze, ezért kevésbé pontosak, mint az előzetes értékelések, azonban 30 nappal hamarabb jelennek meg. (Radio România Actualităţi)

Országszerte változékony időre számíthatunk

Az elkövetkező két napban kiadós eső, villámlás, viharok, sőt elszórtan jégeső várható a Bánságban, a Körösök vidékén és Olténiában, helyenként pedig Erdélyben és Havasalföldön is. Ezekre a régiókra ma délután 14 és holnap 6 óra között sárga színjelzésű figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Intézet (IMM).

Erős szél miatt ugyancsak sárga jelzésű figyelmeztetés érvényes a holnapi nap egészére Moldvában, Havasalföld keleti részén, Dobrudzsában, Bánságban és a Körösök vidékén.

Általánosságban lehűlés várható, így éjszaka a völgyekben akár fagypont alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála és dér is keletkezhet. (Radio România Actualităţi)

Közel egy millió ukrán menekült érkezett Romániába a háború kitörése óta

A háború február 24-ei kezdetétől hétfő éjfélig 951 720 ukrán állampolgár érkezett Romániába – közölte kedden a határrendészet.

Az Agerpres által idézett tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában összesen 72 997 személy lépett be Romániába, közülük 7523-an ukrán állampolgárok voltak. Ez 3,8 százalékkal kevesebb az előző napon jegyzettnél.

Az ukrán–román határátkelőknél 3883, a Moldovai Köztársasággal közös határátkelőknél pedig 845 ukrán állampolgár lépett be az országba. (Bukaresti Rádió)

Államilag garantált hitelt adna a fiataloknak a kormány

Államilag garantált hitelt adna a fiataloknak a kormány – a Family Start nevű programról az Antena 3 hírtelevízióban beszélt Gabriela Firea családügyi miniszter, akinek nyilatkozatát a hotnews.ro szemlézte.

Nicolae Ciucă kormányfő vasárnap, a család napján azt mondta, a programról rövid időn belül szavazni fog az általa vezetett kabinet. A tervek szerint egy fiatal pár akár 15 ezer eurós kedvezményes hitelt is felvehet, amelyet esküvő szervezésére, keresztelőre, a gyerek bölcsődei és óvodai költségeinek a fedezésére vagy akár az első autó megvásárlására is fordíthatja. Az egyetemi hallgatók a tervek szerint 10 ezer eurós hitelt is felvehetnek az oktatási költségeikre. Az államilag garantált hitel lényege, hogy a fiataloknak nem kell igazolniuk a jövedelmüket és nem kell ingatlannal garanciát vállalniuk érte. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR Hírügynökség