Cel mai recent film al regizorului Cristian Mungiu, R.M.N., selectat în competiția oficială pentru Palme d’Or

Pe Coasta de Azur se întinde covorul roșu în această seară pentru vedetele de cinema din întreaga lume, la ceremonia de deschidere a celei de a 75-a ediție a Festivalului internațional de film de la Cannes.

În competiție sunt și două filme românești. Corespondenta RRA, Daniela Coman, aruncă o privire pe lista participanților.

Reporter: 18 filme concurează în competiția oficială pentru mult râvnitul trofeu Palme d’Or, creații ale unor regizori francezi și străini. Printre ele, „R.M.N”, al lui Cristian Mungiu. Regizorul român este un răsfățat al Festivalului de la Cannes. Deținător al unui trofeu Palme d’Or, câștigat în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, apoi Cel mai bun scenariu, în 2012, pentru „După dealuri” și Cea mai bună regie, în 2016, cu „Bacalaureat”. Acțiunea din „R.M.N”, care va începe să ruleze și în cinematografele din România după Festivalul de la Cannes, începe cu întoarcerea în satul natal a lui Matthias, un român plecat la muncă în Germania.

Alături de alte 14 lungmetraje, primul film al regizorului Alexandru Belc a fost reținut pentru secțiunea „Un Certain Regard”, o competiție derivată din Palme d’Or, care pune în perspectivă concepțiile originale și îndrăznețe ale unor regizori la început de carieră sau foarte puțin cunoscuți. Filmul lui Belc este o poveste de dragoste dintre doi liceeni, iar numele său, „Metronom”, vine de la emisiunea difuzată în perioada comunistă pe postul de radio interzis ‘Europa liberă’.

Şi câteva premiere notabile în afara competiției: Top Gun Maverick, cu Tom Cruise, iar actorul american va fi recompensat cu premiul pentru calitatea angajamentului său în cinematografie. A fost înscris în program, acum câteva zile doar, și ultimul film al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, ucis luna trecută la Mariupol, în Ucraina. Pelicula sa, Mariupolis, este o poveste despre viața care continuă sub bombardamente/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 mai