Legea „offshore” urmează să intre miercuri la vot în plenul Camerei Deputaților

„Știri” – Realizator: Amalia Bojescu
Realizator: Legea „offshore” intră miercuri la votul decizional în Camera Deputaților, după ce marţi a primit un raport favorabil în comisiile de specialitate. Proiectul, elaborat de coaliția de guvernare, reglementează exploatarea petrolieră din Marea Neagră și stabilește că România are întâietate la achiziția gazelor naturale, iar profitul se va împărți între statul român, 60%, și investitori, 40%. Cu detalii, corespondentul RRA Alina Bordeiașu.
Reporter: Amendamentele propuse de USR și AUR au fost respinse de către deputații din comisiile de specialitate, fiind acceptate doar câteva modificări de natură tehnică, asumate de coaliția de guvernare. USR a propus ca banii obținuți din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă spre Pilonul II de Pensii, iar AUR a vrut introducerea de sancțiuni pentru cei care fac acest exploatări. Opoziția are posibilitatea să le susțină din nou mâine, în plenul Camerei Deputaților. Deputatul AUR, George Simion, a criticat parlamentarii puterii pentru graba cu care adoptă acest proiect.
George Simion: E o lege foarte importantă, care intră circuitul camerei și, în câteva zile este votată, și nu înțelegem motivul acestei grabe. Hotărâm sau o să hotărască majoritatea din acest parlament, ca principalii beneficiari și decidenții asupra gazelor din Marea Neagră să fie alții, o companie de stat, dar nu a statului român, ci a statului austriac.
Reporter: În replică, deputatul social-democrat Radu Popa a spus că România va continua să depindă de gazul rusesc, dacă acest proiect nu va fi adoptat rapid.
Radu Popa: Legea e perfectibilă, dar legea trebuie să treacă, pentru că legea deblochează investițiile în industrie, deblochează gazul din onshore, /Caragele/, deblochează offshore-ul. Dacă ne mai plimbăm puțin, cum ne plimbăm de patru, cinci ani, rămânem la mână unor gaze din Rusia și gazele noastre stau în pământ.
Reporter: Documentul va intra mâine la vot, în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 mai)