Opera italiană ar putea deveni o moștenire imaterială a umanității, fapt care ar fi o recunoaștere a unei excelenței italiene care exportă cultura țării în lume.
Din punct de vedere istoric, Italia este patria operei, o formă de artă care se remarcă prin capacitatea de a comunica indiferent de barierele lingvistice și culturale.
„Cred că este o candidatură legitimă”, spune Stéphane Lissner, directorul teatrului San Carlo din Napoli. „Opera italiană este o artă care a marcat istoria muzicii în ultimele patru sau cinci secole. Reprezintă un adevărat punct de referință”.
Dincolo de importanța istorică și culturală, sectorul operei lirice din Italia are și o importantă pondere economică, fiind un domeniu în care lucrează aproximativ 30.000 de profesioniști.
Consiliul de administrație al Comisiei Naționale Italiene pentru UNESCO, prezidat de Franco Barnabè, a ales să prezinte dosarul operei lirice, în detrimentul propunerii privind cafeaua, o piatră de hotar a culturii populare italiene. Răspunsul UNESCO ar trebui să sosească până la sfârșitul anului.
www.euronews.it
https://it.euronews.com/2022/05/17/l-opera-lirica-italiana-candidata-per-diventare-patrimonio-immateriale-dell-umanita
Traducerea Cătălina Păunel