Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Dacă eşti refugiat din Ucraina şi ai nevoie de asistență medicală specializată, suferi de o boală cronică sau de o boală rară, există clinici care vin în sprijinul persoanelor aflate în situații vulnerabile sau care au nevoie de asistență medicală de urgență, precum: Sanador (clinicile din București), Regina Maria (oferă servicii medicale gratuite pentru cetățenii ucraineni, în toate policlinicile și centrele partenere din întreaga țară), Medicover (vine în sprijinul mamelor ucrainene refugiate cu consultații gratuite de pediatrie și monitorizare sarcină). Pentru a accesa cât mai rapid și ușor serviciile medicale de care ai nevoie, Medicover pune la dispoziție un număr unic la care femeile refugiate din Ucraina pot obține informații: +4021 796 7391. La acest număr răspund un operator vorbitor de limba ucraineană și 5 operatori cunoscători de limba engleză. În colaborare cu EURORDIS Rare Diseases Europe, www.eurordis.org, Alianța Națională pentru Boli Rare România, www.bolirareromania.ro, poate oferi sprijin si îndrumare refugiaților ce suferă de boli rare ce ajung pe teritoriul României. La centrul NoRo din Zalău (nord-vest) este oferită terapie gratuit pentru copiii din Ucraina care au nevoie. Persoane de contact: Dorica Dan +40726248707, 0260610033, iar în limba ucraineană Svetleska Iulia, +40746347589. Puteţi scrie prin e-mail la office@bolirareromania.ro.

2) Compania aeriană low-cost Wizz Air, în parteneriat cu organizaţiile non-profit Choose Love, Fundaţia Shapiro, Fundaţia Steve Morgan şi USPUK, va oferi 10.000 de bilete gratuite refugiaţilor ucraineni pentru a călători către Marea Britanie. Sunt incluse un bagaj de mână şi un bagaj de cală de până la 32 de kilograme. Oferta  se aplică doar rezervărilor efectuate online. Biletele gratuite sunt disponibile pe 61 de rute pe care compania aeriană le operează din România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia către Marea Britanie pentru călătorii efectuate în perioada 14 mai – 15 iunie. În ceea ce priveşte zborurile din România, biletele gratuite sunt disponibile de la Bucureşti la Birmingham, Doncaster Sheffield, Edinburgh, Londra Gatwick, Liverpool şi Londra Luton; de la Bacău (estul României) la Liverpool şi Londra Luton; de la Cluj-Napoca (nord-vest) la Birmingham, Doncaster Sheffield şi Londra Luton; de la Constanţa (sud-est) la Londra Luton; de la Craiova (sud) la Birmingham şi Londra Luton; de la Iaşi (nord-est) la Liverpool şi Londra Luton. De asemenea, pentru Londra Luton sunt disponibile bilete şi de pe alte aeroporturi din România: Satu Mare (nord), Sibiu (centru), Suceava (nord), Timişoara (vest) şi Târgu Mureş (centru).

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

RADIO ROMANIA INTERNATIONAL