UE a propus alocarea de fonduri de urgență pentru a moderniza armatele europene, pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina

Executivul Uniunii Europene a propus miercuri înfiinţarea unui fond de apărare de 500 de milioane de euro care ar ajuta guvernele UE să dezvolte și să cumpere mai multe arme împreună, menţionând că războiul declanşat de Rusia în Ucraina a arătat nevoia de modernizare a forţelor armate.

Suma, care ar proveni din bugetul pe termen lung al UE și care ar putea crește cu finanțare de la sectorul privat, ar contribui la rezolvarea celor mai grave deficienţe din domeniile apărării aeriene, terestre și maritime. Guvernele europene ar trebui să facă achiziții în comun ca mijloc de a stimula colaborarea, unul dintre obiectivele pe termen lung ale UE, în condiţiile în care guvernele urmăreau proiecte naționale în detrimentul celor comunitare. Cooperarea UE în domeniul apărării ar avea ca scop reducerea dependenței de Statele Unite, toate forţele urmând însă să rămână disponibile pentru utilizarea în cadrul NATO. Cei 500 de milioane de euro ar fi disponibili pentru 2023 și 2024, dar iniţiativa trebuie să fie acceptată de toate cele 27 de guverne ale UE.

UE a lansat deja un fond comun pentru arme pe termen lung și a fost de acord să-și revitalizeze forța de reacție rapidă. Cu toate acestea, cheltuielile și investițiile comune în cercetarea în domeniul apărării rămân neconexe și lipsite de colaborare. Chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia din 24 februarie, statele Uniunii Europene au cheltuit, în anul 2020, 200 de miliarde de euro pentru apărare, cea mai mare sumă începând din 2006. Dar investițiile comune ale guvernelor au scăzut, a anunţat în decembrie Agenția Europeană de Apărare, EDA.

Fără ajutorul SUA, UE nu ar putea să se apere eficient, fiind lipsită de informații, avioane de recunoaștere și sisteme de apărare antirachetă cu rază medie, precum și de nave și submarine, potrivit unui raport din 2020 al subcomisiei pentru securitate și apărare a Parlamentului European./opopescu/schelaru

REUTERS – 18 mai