Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Ambasada Ucrainei la Bucureşti continuă să ofere asistenţă consulară şi în afara capitalei cetăţenilor refugiaţi în România. Vineri, 20 mai, de la ora 10:00 în municipiul Constanţa, pe strada Bogdan Petriceicu Haşdeu nr. 53, va avea loc o întâlnire cu angajații Secţiei Consulare a Ambasadei Ucrainei din România, în cadrul căreia se va acorda consiliere și se vor desfășura următoarele acțiuni consulare:
1. Înregistrarea consulară a copiilor sub tutelă. Aduceți originalele și copiile următoarelor documente: pașaport, certificatul de naștere al copilului, hotărârea judecătorească privind custodia copilului și decizia Consiliului de Administrație etc., precum și două fotografii 3,5 x 4,5 cm;
2. Înregistrarea consulară a copiilor plecați în străinătate fără permisiunea celuilalt părinte. Aduceți originalele și copiile următoarelor documente: certificatul de naștere al copilului, dacă există neconcordanțe cu numele sau prenumele actuale ale părinților, aduceți acte suplimentare pentru stabilirea legăturilor de familie cu copilul; paşaportul părintelui cu care se află copilul în prezent, două fotografii 3,5 x 4,5 cm.
3. Extinderea pașaportului unui cetățean al Ucrainei pentru călătoria în străinătate. Trebuie să aveți la dumneavoastră un pașaport și o fotocopie.m Prelungirea valabilității pașaportului unui cetățean al Ucrainei pentru ca un copil să plece în străinătate. Aduceți originalele și copiile următoarelor documente: pașaport, pașaport străin al copilului, certificat de naștere al copilului, dacă există neconcordanțe cu numele sau prenumele actuale ale părinților, aduceți documente suplimentare pentru stabilirea legăturilor de familie cu copilul.
4. Introducerea informațiilor despre copil în pașaportul unui cetățean al Ucrainei pentru călătoria în străinătate. Aduceți originalele și copiile următoarelor documente: pașaport, certificatul de naștere al copilului, dacă există neconcordanțe cu numele sau prenumele actuale ale părinților să aduceți documente suplimentare pentru stabilirea legăturilor de familie cu copilul, 2 fotografii ale copilului 3,5 × 4,5 cm. Vă rugăm să rețineți: fiecare copil trebuie să aibă un pachet separat de documente necesare și fotocopii.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1).