2022.május 19.

Bogdan Aurescu New Yorkban utazott, hogy részt vegyen egy a globális élelmiszer-válságról szóló megbeszélésen

A román külügyminisztert amerikai kollégája, Antony Blinken hívta meg a tanácskozásra. Az egyeztetések célja az, hogy csökkentsék a globális élelmiszer-válság hatásait – közölte honlapján Románia Külügyminisztériuma. Felszólalásában Bogdan Aurescu fel fogja hívni a figyelmet az ukrajnai humanitárius helyzet romlására, egyértelművé téve az Oroszország által kirobbantott katonai konfliktus komplex következményeit, ide sorolva az élelmiszer-hiány kialakulását is. A román diplomácia vezetője bemutatja azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Románia tesz egyrészt az ukrán gazdaság támogatása, másrészt az élelmiszer-hiány mérséklése érdekében, oly módon, hogy megkönnyíti alternatív útvonalak használatát az ukrán gabonaexport számára, beleértve a Fekete Tenger partján lévő Konstancai Kikötő, valamint a dunai folyami kikötők e célra történő rendelkezésre bocsátását – áll a szaktárca honlapján olvasható közleményben. (Radio România Actualităţi)

Portugália miniszterelnökének látogatása Romániában

António Costa csütörtök reggel munkalátogatásra érkezett hazánkba. A portugál kormányfőt Nicolae Ciucă miniszterelnök fogadta a Victoria Palotában, ahol védelmi tárgyú együttműködési megállapodást írtak alá. Ennek keretében a felek két- és többoldalú katonai gyakorlatokon vesznek részt, gyakorolják a kibertámadások, valamint a hibrid háború elleni védekezést. A megállapodás kiterjed továbbá békefenntartó és humanitárius küldetésekre, katonai és katonaorvosi információk cseréjére.

António Costát ma fogadja Klaus Iohannis államfő és találkozik Marcel Ciolacuval, a Képviselőház elnökével is. Délután a portugál miniszterelnök Nicolae Ciucă és Klaus Iohannis társaságában meglátogatja a caracali 1-es számú kiképző zászlóaljat. (RADOR Hírügynökség)

Hat tengerparti strand kapott Kék Zászlót

Năvodari, Mamaia, Eforie és Olimp fürdőhelyeken vannak azok a strandok, amelyek kiérdemelték az Oktatási és Környezetvédelmi Alapítvány által kiosztott Kék Zászlókat (Blue Flag).

A Kék Zászlót szigorú szempontok alapján azok a strandok kaphatják meg, ahol egyebek mellett jó a víz minősége, van elsősegély-nyújtási szolgálat, a fogyatékkal élő személyek számára is hozzáférést biztosítanak a strand szolgáltatásaihoz és ugyanakkor környezetkímélő eljárásokat alkalmaznak. A Kék Zászló világszerte az egyik legismertebb környezetvédői bizonyítvány, amelyet strandok, szabadidős tevékenységek folytatására alkalmas kikötők, valamint huzamosan idegenforgalmi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások kapnak meg.

A kék zászlókat adományozó Oktatási és Környezetvédelmi Alapítvány non-profit szervezet, amelyiknek Európa, Észak- és Dél Amerika, Afrika, Ázsia és Óceánia több tucat országában van képviselete. (Radio România Actualităţi)

Az ukrajnai háború kihatással van a méz árára

Ennek oka az, hogy észak-keleti szomszédunk Európa legnagyobb méztermelő országa. A méhészek szerint az ukrajnai méztermelés jelentősen megcsappant a háború miatt. Erre rátevődik az energiaárak emelkedése miatti általános infláció, ami a hazai méz árának emelkedéséhez vezetett – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Marcela Petcu, egy Giurgiu megyei méhész. „A korábban 25 lejes kilónkénti ár 30 lejre, egyes esetekben még ennél is magasabbra szökött. Ennek következtében csökkent a kereslet és a méhészek nem tudják hová elraktározni készleteiket” – mondta a termelő. Radio România Actualităţi)

Véradási kampányt szervez a kolozsvári Babeş – Bolyai Tudományegyetem (BBTE)

A május 23-a és 26-a között, Együtt adunk, a BBTE elsőként áll starthoz! – jelszóval megszervezett véradási akció a kilencedik, amelyhez az egyetem toboroz véradókat. Négy napon át, hétfőtől péntekig, reggel fél 8 és délután 1 óra között Kolozsváron a regionális transzfúziós központban, a Nicolae Bălcescu utca 18-as szám alatt lehet jelentkezni. Az akció már hagyomány az egyetemi közösségben, nemcsak véradási kampány, hanem összefüggő tájékoztató és nevelő program is egyben a véradás fontosságáról – hangsúlyozták az egyetem képviselői. Az előző kampányok során több mint 3 ezren adtak vért. Egy donor 3 életet menthet meg. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR