Sistemul de impozitare nu se va modifica în acest an, dau asigurări liderii PNL şi PSD

Ministerul Finanțelor pregătește un proiect de modificare a Codului Fiscal cu scopul de a aduce mai mulți bani la buget în contextul scăderii perspectivelor de creștere economică și implicit a încasărilor statului. Nu vor fi taxe și impozite noi, vin asigurări din coaliția majoritară de unde ni se spune că este în discuție doar o optimizare fiscală. PSD insistă însă pentru revenirea la impozitarea progresivă a salariilor, iar de la conducerea PNL nu avem încă un răspuns public clar referitor la acest scenariu avansată de social-democrații. Alina Bordeiașu a urmărit declarațiile politice de ieri și are detalii în Radiojurnal.
Reporter: Alina Bordeiașu – Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, spunea că este necesară o optimizare a fiscalității în țara noastră și anunța că se face o analiză în acest sens. El nu a menționat însă dacă PNL rămâne în continuare adeptul cotei unice de impozitare.
Nicolae Ciucă: Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, vom căuta să asigurăm o optimizare a mediului fiscal. Nu cred că în momentul de față trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri în condițiile în care vedem cu toții care este contextul în care ne desfășurăm activitatea.
Reporter: Şi președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că nu vor exista noi taxe sau impozite. El a admis că se lucrează la modificarea Codului Fiscal și a amintit că social-democrații susțin un sistem progresiv de impozitare, așa cum există în țări, precum: Germania, Italia sau Spania.
Marcel Ciolacu: Nu se introduce nicio taxă nouă, e vorba de o optimizare fiscală. În 10 zile, două săptămâni maximum, ministrul finanțelor va veni cu o propunerile și cu analizele mai ales de la auditor financiar internațional. Vom vedea ce hotărâre vom lua în coaliție cu privire de la 1 ianuarie.
Reporter: Liderii PSD și PNL au precizat că orice modificare a Codului Fiscal va fi mai întâi discutată cu partenerii sociali și cu mediul de afaceri. Din opoziție, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut că, în loc să scadă cheltuielile statului, PSD și PNL vor să crească taxele și să introducă un impozit progresiv. În opinia USR, acesta reprezintă o povară suplimentară pe cei care fac performanță./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 mai