US NEWS & WORLD REPORT: România modifică o lege de impozitare ca să impulsioneze investițiile din Marea Neagră în materie de gaze

După ani întregi de blocaj, parlamentarii români au aprobat, miercuri, o lege care vizează reducerea impozitelor asupra unor viitoare proiecte cu privire la exploatarea gazelor din largul mării, ei sperând ca astfel să deblocheze investițiile din Marea Neagră pe tema rezervelor de gaze existente. Întrucât, din cauza războiului din Ucraina, Europa se confruntă cu o criza energetică, analiștii afirmă că România ar putea face față pe viitor concurenței companiei rusești dominante, Gazprom, în privința rolului acestuia in Europa Centrală și de Est, ea putând diversifica livrarea de gaze sporind-și totodată cu miliarde de euro veniturile.
OMV Petrom, acționarul majoritar al firmei austriece OMV, dar și alți producători de gaze au cheltuit, pe parcursul a 15 ani, miliarde de dolari, sperând ca astfel să ajungă la cele aproximativ 200 miliarde de metri cubi de gaze din Marea Neagră. Totuși, un impozit prohibitiv impus în urmă cu patru ani a făcut ca doar un singur proiect să mai rămână în vigoare, provocând totodată și plecarea firmei Exxon din acest stat membru al Uniunii Europene. Rămâne de văzut dacă noua lege, care scade taxele și îndepărtează restricțiile pe tema exporturilor de gaze, va fi suficientă ca să relanseze proiectele.
Noua lege prevede o taxă progresivă între 15% și 70% asupra prețurilor de gaze care depășesc 85 de lei ($18,08) pe MWh (megawat/oră), investitorii putând deduce în proporție de 40% din costuri și din investiții. Legea renunță totodată la restricțiile pe tema gazelor și subliniază că regimul de impozitare nu se va schimba pe durata proiectelor – acest lucru fiind văzut drept o garanție de stabilitate pentru investitori. România are un trecut remarcabil în privința amendamentelor legislative netransparente. Totuși, un amendament de ultimă oră permite guvernului să stabilească niște prețuri-limită temporare și niște restricții de vânzare pentru a acoperi necesarul țării și pentru a realimenta necesarul de gaze în cazuri de urgență, ceea ce, potrivit analiștilor, ar afecta prevederile legate de stabilitate.
„Practic, prin această lege, producția din Marea Neagră ar putea să înceapă”, a declarat în fața parlamentarilor Virgil Popescu, ministrul energiei. „Acest lucru implică stabilitate, precizie și un sistem fiscal amiabil”.
„Asigurăm totodată securitatea energetică a României din cauză că, astfel, guvernul poate interveni în orice moment ca să redirecționeze gazele pe piața românească în cazul unei crize energetice”.
OMV Petrom și-a amânat până în 2023 decizia finală vizând proiectul de mare adâncime Neptune Deep, unde s-au descoperit între 1,5 și 3 trilioane de metri cubi de gaze. Prin parteneriatul cu producătorul român de stat, Romgaz, extracția primelor gaze ar putea surveni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026.
O altă firmă implicată, Black Sea Oil & Gas (BSOG), controlată de compania Carlyle Group LP, și-a lansat deja mai departe planurile vizând extracția a 10 miliarde de metri cubi de gaze, ea bazându-se pe asigurările guvernului legate de reducerea taxelor de extracție. Ea va începe producția în luna iunie.
https://money.usnews.com/investing/news/articles/2022-05-18/romania-tweaks-tax-law-to-spur-offshore-black-sea-gas-investments
Articol de Luiza Ilie redactat de Krisztina Than și William Maclean

Traducerea: Alexandru Danga