Romfilatelia, în colaborare cu Banca Naționlă a României și Regia Autonomă Imprimeria Băncii Naționale vă prezintă emisiunea de mărci poștale cu titlul „Pictori ai bancnotelor românești” care se introduce în circulație, vineri, 20 mai 2022, ca o premieră națională alături de o mapă filatelică specială în tiraj limitat.
Imaginile ilustrează concepțiile și modalitățile artistice de ilustrare a mesajului fiduciar pe care Banca Națională a României dorea să-l transmită populației prin intermediul bancnotelor ce se programau a fi emise în perioada anilor 1929-1947.
Mărcile poștale care compun seria actualei emisiuni „Pictori ai bancnotelor românești” reproduc proiecte aparținând unor pictori cum au fost Nicolae Grigorescu, Ary Murnu, Gheorghe Chirovici, Al. Brătescu-Voinești și Șerban Zainea. Desenele prezente reflectă vizibil atmosfera picturilor din lumea satelor realizate de Nicolae Grigorescu, figurile reprezentative ale istoriei neamului (Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul), atmosfera idilică a lumii oierilor, sinteza tradițiilor familiei, a muncilor câmpului și a simbolurilor producției industriale.
Nicolae Grigorescu (1838-1907), un mare maestru al penelului românesc, a ilustrat în picturile sale rezultatul simbiozei dintre realismul Școlii de la Barbizon, impresionism și simbolism. Este primul artist plastic ale cărui merite sunt răsplătite cu titlul de membru de onoare al Academiei Române
Gheorghe Chirovici (1883-1968), pictor, desenator și realizator de fresce religioase. A avut o scurtă ucenicie pe lângă pictori italieni de biserici, alegându-și singur drumul artistic după ce renunță la studiile începute la Școala de Belle Arte din București. În creațiile sale a fost vizibil influențat de stilul lui Nicolae Grigorescu, abordând în mod special spiritualitatea religioasă a țăranului român.
Șerban Zainea (1907-1990), absolvent al Școlii de Belle Arte din București, l-a avut ca profesor pe Camil Ressu. A devenit cunoscut publicului cu ocazia primei expoziții personale din anul 1928 de la Salonul Oficial de Grafică. În anul 1934 pleacă în Italia unde devine cursant al Academiei de Belle Arte din Florența. Revenit în țară în 1936, după angajarea la Fabrica de Timbre, este trimis pentru specializare la Viena pentru domeniul desenului și gravurii.
Ary Murnu Gheorghiades (1881-1971), cunoscut mai ales sub numele de Ary Murnu, pictor și grafician, a fost tatăl sculptorului Ion Lucian Murnu și fratele mai mic al scriitorului și istoricului George Murnu (membru al Academiei Române). A făcut studiile gimnaziale și liceale la Budapesta, după care s-a înscris la Kunstakademie din München. A studiat apoi între 1902-1904 artele frumoase la Iași și la București.
Alexandru Brătescu-Voinești (1897-1995), pictor și grafician, a fost fiul scriitorului cunoscut sub același nume. A urmat la Paris studii de pictură între anii 1921-1926. Este cunoscut ca un talentat ilustrator de carte. Din păcate nu se cunosc amănunte privind biografia acestuia. A realizat ilustrații de carte și pictură murală și este cunoscut ca autorul mai multor proiecte de mărci poștale și bancnote.
Romfilatelia mulțumește reprezentanților Băncii Naționale a României și ai Regiei Autonome Imprimeria Băncii Naționale a României, pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea filatelică va fi disponibilă începând de vineri, 20 mai 2022, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.