Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta din Tulcea, estul României, a plătit până acum peste 262.000 de lei (aproape 53.000 de euro) persoanelor fizice şi juridice care le-au oferit sprijin în luna martie refugiaţilor ucraineni care au fugit de războiul din ţara lor. Aceste sume au fost pentru hrana cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina în luna martie. Pentru luna aprilie s-au solicitat peste 972.600 de lei (circa 196.500 de euro) pentru hrana şi cazarea persoanelor din Ucraina. Din cele 4.881 de locuri de cazare declarate ca disponibile în prezent pentru ucrainenii care ajung în judeţ, 2.065 sunt în instituţii ale statului, iar 2.816 locuri au fost oferite de societăţi comerciale, organizaţii neguvernamentale şi persoane private. În municipiul Tulcea sunt disponibile 383 de locuri oferite de instituţii ale statului şi 30 de locuri oferite de o persoană fizică autorizată.

2) Fundaţia Hope and Homes for Children România a investit, în 2021, 3 milioane de euro în reforma sistemului de protecţie a copilului, a susţinut închiderea a trei orfelinate, a deschis patru case familiale în Bucureşti, Neamţ, Oradea şi Sibiu şi a ajutat aproximativ 1.800 de copii să rămână alături de familiile lor. Odată cu începerea războiului din Ucraina, Hope and Homes for Children România susţine 230 de copii sosiţi din orfelinatele clasice sau familiale din Ucraina şi care au fost preluaţi de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Bucureşti, Iaşi (nord-est), Prahova (partea sudică a României) şi Braşov (centru). Până în prezent, fundaţia a oferit sprijin financiar, logistic şi uman în valoare de peste 100.000 de euro în procesul de găzduire şi îngrijire a copiilor cu măsură de protecţie din Ucraina, dar şi prin intervenţii de urgenţă în centrele de primire a refugiaţilor.

3) În București a fost inaugurat un nou centru pentru refugiați, unde copiii ucraineni vor participa la diverse activități educative sau la cursuri online cu profesori din țara natală. Atât ei cât şi mamele lor primesc și consiliere psihologică. În acest centru deschis pe malul Lacului Tei, în Complexul Studențesc, copiii ucraineni sunt ajutaţi de mai mulţi angajaţi şi voluntari, atât români cât şi ucrainieni, să îşi continue activitatea şcolară. Centrul va fi deschis de luni până sâmbătă între orele 8.00-18.00.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.