Extinderea NATO este periculoasă pentru Europa (The Hill)

Extinderea NATO, pe seama aderării la Alianță a Finlandei si Suediei, va duce la creșterea tensiunii și a amenințărilor pentru Europa, avertizează Diana Olbaum, fost consilier pe probleme de politică externă în Congresul SUA, autorului articolului apărut în publicația americană „The Hill”.

„Va fi mult mai dificil de spus ‘da’ Finlandei și Suediei, decât de spus ‘nu’ Ucrainei (la cererea privind aderarea la NATO – n.Interfax). Ce este și mai important este faptul că aderarea Finlandei și Suediei la Alianță ar putea, în cele din urmă, să destabilizeze Europa, nu să o protejeze”, se arată în articol. „Niciuna dintre aceste țări nu s-a ciocnit de o serioasă amenințare din partea Rusiei”, arată autorul, însă rezerva de armamente, care va apărea inevitabil ca rezultat al aderării acestora la NATO, „ar putea crea pentru Rusia stimuli pentru acțiuni de răspuns”.

Publicația arată că „intrarea fostelor țări ale Tratatului de la Varșovia în NATO după încheierea Războiului Rece a fost deja o greșeală”, în cele din urmă acest lucru i-a intensificat Rusiei sentimentul că este înconjurată, iar acest lucru conține în sine o amenințare la adresa securității ei. „Dorința de a umili Rusia și de a consolida dominația militară globală a Statelor Unite este periculoasă și lipsită de viziune”, scrie ziarul și avertizează că acest lucru „va crește semnificativ probabilitatea unui schimb de loviuri nucleare”. În legătură cu acest lucru, se arată în articol, „Senatul SUA (…), trebuie să se gândească bine înainte de a aproba accesul de noi candidați în NATO”. /snicolau/lalexandrescu

www.interfax.ru – 22 mai