Cei care vor să-şi găsească un loc de muncă în afara ţării sunt sfătuiţi să o facă prin intermediul ANOFM – portalul EURES

Cei care vor să-şi găsească un loc de muncă în afara ţării sunt sfătuiţi să o facă prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă – portalul EURES. Este cel care se ocupă cu plasarea forţei de muncă în spaţiul european. Specialiştii de acolo spun că slujbele oferite sunt sigure şi avantajoase.

Reporter: Indiferent dacă plecați să lucrați prin intermediul EURES sau printr-o firmă privată de plasare a forței de muncă, este bine să încheiați un contract și să solicitați un exemplar al acestuia. Trebuie să conțină date despre angajator, despre salariu, informații despre funcția sau meseria în care veți fi încadrați, durata contractului, a timpului de lucru, precum și condițiile de muncă. Situațiile neplăcute pot fi evitate dacă vă găsiți o slujbă prin intermediul EURES. Florin Cotoșman este directorul ANOFM:

Florin Cotoşman: Agenţia naţională promovează oferte de muncă sigure, corecte, care pot fi verificate la un moment dat, spre deosebire de serviciile oferite de operatorii economici privaţi, care nu în totalitate au avut un final corespunzător. De altfel, aşa cum ştim din experienţa /comună/ pe parcursul atâţior ani, au fost identificate foarte puţine cazuri de încălcare a drepturilor lucrătorilor români în spaţiul Uniunii Europene, atunci când aceştia au fost plasaţi prin intermediul serviciilor oferite de agenţia naţională.

Reporter: Dacă întâmpinaţi probleme, vă puteți adresa autorităților competente sau reprezentanților misiunilor diplomatice ale României din statul respectiv./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 23 mai