SUD OUEST: Război în Ucraina: de ce desfăşoară Franţa un sistem de apărare Mamba în România

Dispozitivul militar francez în România se dezvoltă. Un sistem de apărare sol-aer Mamba a fost instalat în apropiere de frontiera ucraineană.

Franţa continuă să-şi întărească prezenţa în România. După ce 550 de soldaţi au fost deja trimişi la Constanţa, pe malul Mării Negre, la începutul lunii martie, în principal militari din batalionul 27 de vânători de munte Annecy, Statul Major a decis să mai desfăşoare, tot în sud-estul ţării, aproape de frontiera ucraineană, un sistem de apărare sol-aer Mamba de ultimă generaţie. Punerea în funcţiune a acestei baterii de rachete destinate să contracareze ameninţările aeriene şi balistice mobilizează circa 100 de aviatori din armata aerului.
După cum sublinia luni colonelul Ianni, purtătorul de cuvânt al statului major, acest sistem defensiv complex poate „asigura o bulă de protecţie pentru forţele care operează în zona de acoperire”. În plus, acest armament este integrat şi conectat la sistemul de apărare românesc ca şi la cel al NATO. Sistemul Mamba a fost folosit la Versailles pe 10 şi 11 martie, cu ocazia summitului preşedinţiei franceze a Uniunii Europene.
În situaţia în care războiul din Ucraina va intra în a treia lună de la invazia Rusiei, pe 24 februarie, mesajul dat de Aliaţi este clar: „Desfăşurarea acestui sistem de arme se înscrie în cadrul întăririi posturii de descurajare şi defensive a NATO pe flancul estic al Europei”, explică colonelul Ianni. „Aceasta întăreşte şi parteneriatul strategic cu România”.

SUD OUEST (Franţa), 20 mai 2022 – Autor: Jefferson Desport

https://www.sudouest.fr/international/europe/ukraine/guerre-en-ukraine-pourquoi-la-france-deploie-un-systeme-de-defense-mamba-en-roumanie-10993279.php

Traducere: Gabriela Sîrbu