Volodimir Zelenski a vorbit la Forumul Economic de la Davos: principalele declarații ale președintelui

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a susţinut un discurs în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. Discursul șefului statului a fost dedicat situației actuale din Ucraina, din cauza războiului declanșat de Rusia, relatează Agenţia de presă RBC-Ucraina. Zelenski a vorbit în prima zi a forumului de la Davos.

”Forța brută nu caută altceva decât subjugarea. Și ea nu discută, ci ucide, așa cum face Federația Rusă în Ucraina.
Rusia a devenit o ţară care comite crime de război. Istoria își amintește numeroase momente în care istoria s-a schimbat cardinal. Momentele de cotitură ale istoriei au fost vizibile și nu foarte vizibile, dar întotdeauna a trebuit să se reacționeze la ele. Avem în momentul de faţă o mare colecție de reacții (ONU, OSCE, AIEA, OMC), dar oare sunt acestea suficiente? Este necesar să se schimbe abordarea, să se creeze noi instrumente. Noi am oprit armata rusă și îi împingem treptat pe ocupanți de pe pământul nostru, dar oare noi ar mai fi trebuit să facem asta dacă ne-ar fi ascultat încă de anul trecut și ar fi impus sancțiuni împotriva Federației Ruse? Nu așteptaţi loviturile fatale, protejați imediat libertatea la maximum. Iată cum ar trebui să fie sancțiunile – maxime. Deocamdată, nu există astfel de sancțiuni împotriva Rusiei. Este necesar să se creeze un precedent pentru ieșirea completă a afacerilor de pe piața rusă. Valorile trebuie să conteze. Oferim fiecărei companii care părăsește Federația Rusă să își continue activitățile în Ucraina. Invităm lumea să creeze un precedent pentru restaurarea țării după război. Vă invit să participați la această reconstrucţie. Omenirea ar trebui să fie asigurată împotriva foametei, iar Ucraina este gata să ofere o platformă pentru activitățile unei astfel de organizații. Arme, finanțe, sprijin politic, sancțiuni împotriva Federației Ruse, dacă le-am fi primit în proporţie de 100%, reieşind din nevoile noastre, şi chiar imediat în luna februarie, atunci rezultatul ar fi fost salvarea a zeci de mii de vieți. De aceea, Ucraina are nevoie de armele pe care le solicităm și nu doar de cele care ni se oferă. Pentru a garanta pacea și liniștea, trebuie să acționăm rapid și să nu ne fie frică să creăm noi precedente. Războiul se poate repeta, sunt convins de asta. Trebuie să ne asigurăm că oamenii și afacerile nu se vor teme să-şi dezvolte afacerile în țara noastră. Sarcina noastră este să creăm cel mai modern sistem de apărare aeriană, să avem un acord de securitate cu țările în care avem încredere și astfel încât orice șansă a unui agresor pentru o invazie în viitor să înceteze”, a declarat liderul de la Kiev, la Forumul Economic de la Davos.

Reamintim că Forumul Economic de la Davos, care a început ieri, va avea loc pentru prima dată în 35 de ani, fără participarea reprezentanților Rusiei. În total, peste 2,5 milioane de persoane vor lua parte la evenimente, inclusiv aproape 50 de lideri mondiali. Tema centrală este ”Un moment de cotitură în istorie: politici publice și strategii de afaceri”. /vdraguta/csimion

www.rbc.ua – 23 mai