2022.május 24.

Újabb gazdasági-szociális intézkedés-csomagról döntött a kormánykoalíció

Az 1,1 milliárd euró értékű programból egyszeri, 700 lejes támogatást kapnak mindazok a nyugdíjasoknak, akik havi juttatása nem haladja meg a 2000 lejt – közölte Facebook-oldalán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes.

Az intézkedések július 1-jétől lépnek életbe. Ezek keretében biztosítják az egységes bérezési törvény szerinti bérkülönbség negyedét a közszférában dolgozóknak, és kilenchónapos hitelmoratóriumban részesítik a pénzügyi nehézségekkel küzdő állampolgárokat és vállalkozásokat.

Ugyanakkor a költségvetési konszolidáció érdekében felfüggesztik az állami alkalmazásokat; 10 milliárd lejjel növelik az államháztartási bevételeket, illetve legalább 10%-kal csökkentik a kiadásokat. Az utóbbi intézkedés  nem érintheti a beruházásokat, béreket, nyugdíjakat és szociális támogatásokat.

A kormánykoalíció fel akarja gyorsítani az operatív programok és az országos helyreállítási terv forrásainak felhasználását, ennek érdekében a havonta értékeli az uniós pénzek lehívásának helyzetét. (Radio România Actualităţi)

Újraindult a közlekedés a bukaresti metró azon vonalán, ahol füst okozott pánikot

Pánikot okozott az utastérbe került füst egy bukaresti metrószerelvényen kedden: az alagútban leálló vonat 175 utasa az utolsó kocsiba menekülve, a fulladás veszélyétől rettegve hosszú ideig várt arra, hogy – a sínek áramellátásának lekapcsolása után – a tűzoltók kimenekítsék az alagúton keresztül.

A metrót üzemeltető Metrorex közleménye szerint a füstöt feltehetően az egyik kocsi meghibásodása okozta, és az utasok egy pillanatig sem voltak veszélyben. A tűzoltóság azonban “nyílt láng nélküli tűzesetnek” minősítette a balesetet.

A metrótűzről szóló riasztás nyomán 20 tűzoltóautót 39 rohammentő egységet (SMURD), öt mobil intenzív terápiás mentőautót, valamint egy mobil kórházat vezényeltek a helyszínre, ami a felszíni közlekedést is megbénította Bukarest belvárosában.

Két embert füstmérgezéssel szállítottak kórházba, 25 utast pedig pánikroham miatt kellett a helyszínen ellátniuk a mentősöknek. A metró két szomszédos állomását is kiürítették, mivel az alagutakon keresztül ezekbe is eljutott a füst. Miután a meghibásodott szerelvényt elvontatták, több mint két óra múltán újraindult a közlekedés a bukaresti metró érintett vonalán. (Radio România Actualităţi)

Dâmboviţa megyében épül meg Európa első moduláris atomreaktora

Bukaresttől 90 kilométernyire, Dâmboviţa megyében építi meg az amerikai NuScale Európa első kisméretű moduláris atomreaktorát (SMR) a Doiceşti község egykori hőerőművének helyén – jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter, miután találkozott David Turk amerikai energiaügyi miniszterhelyettessel.

Felidézte: Klaus Iohannis román államfő és John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízott a tavaly novemberi Glasgow-i klímacsúcson állapodott meg arról, hogy Románia úttörő szerepet vállal a tiszta, kibocsátásmentes, megfizethető és stabil energiaforrást ígérő SMR-technológia európai meghonosításában. Popescu szerint Románia ezzel újabb lépést tesz energetikai függetlensége, biztonságának szavatolása felé.

A NuScale Power vállalattal 2019-ben aláírt memorandum alapján Románia tavaly egy 1,2 millió dolláros, vissza nem térítendő támogatást kapott az Egyesült Államok kereskedelmi és fejlesztési ügynökségétől (USTDA), hogy lehetséges telepítési helyszíneket azonosítson az első moduláris atomreaktor számára. Doiceşti községet a cernavodai atomerőművet működtető Nuclearelectrica állami vállalat javaslata alapján választották ki a projekt helyszínéül.

A román szaktárca közleménye szerint itt hat modulból álló, 462 megawatt elektromos teljesítményű SMR-típusú erőművet építenek, 193 állandó munkahelyet hozva létre, amely évi négymillió tonnával csökkenti Románia szén-dioxid-kibocsátását.

Az Egyesült Államok egy SMR-típusú atomreaktor-szimulátort bocsát a bukaresti műszaki egyetemen rendelkezésére, hogy elősegítse annak a mérnöknemzedéknek a felkészítését, amely az új technológiát fogja működtetni – közölte hétfőn az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége. A külképviselet kifejezte meggyőződését: a bukaresti képzési központ is hozzásegíti Romániát, hogy vezető szerepet töltsön be a moduláris atomreaktorok európai meghonosításában.

Az amerikai energiaügyi miniszterhelyettest a román kormányfő is fogadta. Nicolae Ciucă szerint Románia az egyedüli európai ország, amely észak-amerikai (kanadai) technológiát használ az atomenergia előállítására. Romániának új energiaforrásokra van szüksége és az országban politikai egyetértés van az atomenergetikai ágazat fejlesztéséről. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR