Președintele Ucrainei a anunţat că există un plan pentru situaţia în care el ar muri

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că, în cazul decesului său, există un plan potrivit căruia țara nu va rămâne fără conducere într-un moment critic. Vorbind prin intermediul unei intervenţii online, în format video, cu cei prezenţi la Casa Ucrainei din Davos, Zelenski, după cum titrează publicaţia ”Ukrainska Pravda”, a amintit că astfel de scenarii sunt prevăzute în legislație.
‘Ne-am pregătit și ne-am împărţit atribuţiile, eu, premierul și preşedintele Parlamentului. Avem o republică parlamentar-prezidenţială. Am înțeles că dacă ar exista o pierdere a unuia dintre noi, atunci trebuie să fim pregătiți pentru acest proces. Am separat Cabinetul de miniștri în două părți, am ales câte doi înlocuitori, astfel încât țara să poată fi protejată chiar și de asemenea urmări’, a afirmat Zelenski.
Președintele Ucrainei a recunoscut că amenințarea la adresa vieții sale continuă să existe. ”Dar, deocamdată, sunt în viață și aceasta nu este o hologramă, chiar discut în mod real cu Dvs.”, a spus el în glumă. Pe la începutul lunii aprilie, reprezentanții Cancelariei Președintelui Ucrainei au declarat că au existat peste zece tentative de asasinat la adresa preşedintelui Volodimir Zelenski, de la începutul invaziei ruse.
”Serviciul nostru de pază şi protecţie se ocupă de aceste probleme și de eliminarea elementelor problematice, care vin aici să ne vâneze”, a spus Zelenski, referindu-se la tentativele de asasinat la adresa sa, într-un interviu acordat presei ruse, inclusiv pentru publicaţia ‘Meduza’.
Într-un interviu acordat unui post de televiziune francez, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că ”nu este adevărat”, atunci când a fost rugat să răspundă la întrebarea dacă Rusia a planificat mai multe atentate pentru a-l asasina pe Volodimir Zelenski./vdraguta/atataru

(www.meduza.io – 24 mai)