România va fi primul stat din Europa care va avea o centrală cu reactor nuclear de mici dimensiuni

Ţara noastră va fi primul stat din Europa care în câțiva ani va avea o centrală cu reactor nuclear de mici dimensiuni, ce va permite obținerea de energie curată în condiții de siguranță, la un cost sub nivelul mediu din țara noastră. Reactorul construit de firma americană NuScale va fi amplasat la fosta Termocentrală de la Doicești din județul Dâmbovița și va fi operat de specialiști care vor fi pregătiți la Universitatea Politehnică. În acest sens, Statele Unite vor pune la dispoziția României un simulator special. Oana Bâlă ne oferă mai multe informații.
Reporter: Ţara noastră urmează să fie prima din regiune care va implementa această tehnologie, ce are drept scop îmbunătățirea acțiunilor pentru prevenirea schimbărilor climatice, a securității energetice și a accesului la energie în întreaga Europă și în lume. Ministrul energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre ce vor face în continuare companiile NuScale și Nuclearelectrica, după ce au fost de acord că vor colabora pentru implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.
Virgil Popescu: Cele două companii în memorandumul pe care l-au semnat trebuie să identifice exact ce poate industria românească să facă, cum putem dezvolta industria românească și cât de mult putem, să zicem, indigeniza în România componente ale reactoarelor modulare. Cert este că ne dorim ca Nuclearelectrica să fie un operator regional al reactoarelor modulare, și nu numai a acestei tehnologii NuScale.
Reporter: În momentul de față când vine vorba despre energie ne confruntăm cu trei tipuri de criză, a declarat secretarul adjunct american al Departamentului pentru Energie, David Turk.
David Turk: În primul rând, avem criza climatică prezentă de ceva vreme. Pe deasupra, a fost criza COVID, care nu numai că a avut un impact uriaș asupra sănătății, ci și pe piețele energetice. Pe deasupra, a apărut o a treia criză cu care România se confruntă și cu siguranță și alte state din regiune: agresiunea președintelui Putin asupra Ucrainei. În acest context, Statele Unite ale Americii așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu România pentru a combate toate aceste crize./atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 24 mai)