2022. május 25.

Ma ismét Romániába látogat Károly herceg

A brit trónörökös a világjárvány miatti kényszerszünet után először látogat Romániába. A walesi herceg ma a Cotroceni-i Palotában találkozik Klaus Iohannis államfővel, majd az Erzsébet Palotában őfelsége Margit koronaőrrel folytat megbeszéléseket, akinek a keresztapja Károly apja, Fülöp herceg volt, így a két királyi család között igen szoros a kapcsolat. A trónörökös 20 éve rendszeresen látogat Romániába és a Károly Walesi Herceg – Románia Alapítvány révén lelkes támogatója a hazai kulturális örökségnek és biodiverzitásnak.
Amint arról Aura Neag, a közszolgálati rádió londoni tudósítója a reggeli hírműsorban beszámolt a bukaresti találkozókat követően Károly herceg valószínűleg az erdélyi falvakban fog hosszabban időzni. (Radio România Actualităţi)

Megközelíthetetlenek a dunai folyami kikötők

A romániai hatóságok még nem találtak megoldást a Fekete-tengeren akár két hete is várakozó hajók számára, amelyek a Duna Sulina ágán szeretnének eljutni a dunai kikötőkig azért, hogy kirakják a termékeiket. Közben egyes hajók legénysége felélte a készleteit. A Galaţi-i Al-dunai Hajózási Igazgatóság szerint a torlódás oka az, hogy Ukrajna a háború miatt nem tudja használni tengeri kikötőit.
Marian-Jean Marinescu európai parlamenti , aki tagja az Európai parlament azon küldöttségének, amelyik ezekben a napokban a helyszínen tájékozódik, arra hívta fel a figyelmet kiegyensúlyozottan kell kiértékelni a kikötőkben szükséges beruházásokat, tekintettel az ukrajnai háború befejezésének perspektívájára. A politikus úgy vélte, hogy a határátlépést bonyolító hatóságok személyzetét meg kell növelni. (Radio România Actualităţi)

Pert vesztett a volt városvezetés: lecserélik Csíkszeredában az utcanévtáblákat

Lecserélik Csíkszeredában az utcanévtáblákat, miután a volt városvezetés jogerősen elveszítette a pert a Dan Tanasă nevével fémjelzett Méltóságért Európában Polgári Egyesülettel szemben.
A városban az utcanévtáblákon eddig a magyar megnevezés szerepelt elöl és utána a román. A Ráduly Róbert Kálmán által irányított városvezetés a 2020-ban meghozott végleges bírósági döntés értelmében úgy oldotta meg az ítélet végrehajtását, hogy kettévágták az utcanévtáblákat, így a román nyelvű részt helyezték felül. Egyes utcákban pedig egyszerűen csak eltávolították a táblákat. A mostani városvezetés úgy döntött, eleget tesz a felsőfokú ítéletnek, és az összes táblát lecserélik szabályosra – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Bors Béla alpolgármester. Tájékoztatása szerint az új, törvényes táblák beszerzése folyamatban van, összesen 686 darabról van szó, amelyek elkészítésére 98 ezer lejt különítettek el. Ugyanakkor házszámjelző táblákat is kihelyeznek. (Marosvásárhelyi Rádió)

Az Erdélystat megélhetési költségindex-táblázatot közölt

Az Erdélystat 14 várost összehasonlító legújabb megélhetési költségindex-táblázata szerint Erdélyben Gyergyószentmiklóson a legolcsóbb az élet.
Az elemzésben Kolozsvárt választották referenciavárosnak, az Erdélystat a többi város értékeit a kolozsvári 100 pontos értékhez viszonyította. Ez azt jelenti, hogy ha a kincses városban valakinek a megélhetéshez napi száz lejre lenne szüksége, akkor Brassóban például ugyanazokat a termékeket és szolgáltatásokat 94,7 lejért, Temesváron 94,1 lejért, Sepsiszentgyörgyön 87,9 lejért tudná megvásárolni. Ezzel szemben Nagybányán 79,6, Kézdivásárhelyen 77,5, míg Gyergyószentmiklósón 73,5 lejre. Ez azt is jelenti, hogy a székelyföldi kisvárosban 26,1%-kal olcsóbb az élet Kolozsvárhoz viszonyítva. A tavalyhoz képest az idei rangsor újdonsága, hogy csökkent a különbség az élbolyban, Brassó és Temesvár költségindexe immár jobban közelít Kolozsváréhoz. Az egyes városok megélhetési költségeinek megállapításához összeállított „fogyasztói kosárban” összesen 43 termék és szolgáltatás súlyozott árát vették figyelembe. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR