Atac armat într-o şcoală din statul american Texas

Realizator: Cristian Bâcâin – Cel puţin 19 copii şi doi adulţi au fost ucişi în statul american Texas, într-un nou atac armat comis într-o şcoală. Atacatorul, un adolescent de 18 ani, a fost la rândul lui împuşcat de poliţie. Preşedintele Joe Biden a ordonat coborârea drapelelor în bernă pe clădirile publice în urma acestei tragedii. Într-o intervenţie emoţionantă de la Casa Albă, el a cerut Congresului să reglementeze posesia armelor de foc. Corespondenta RRA, Doina Saiciuc din Washington:
Reporter: A fost cel mai letal atac armat de la cel din urmă cu 10 ani comis la şcoala elementară Sandy Hook din Newtown, Connecticut. El a avut loc la numai 10 zile de la atacul armat din Buffalo, New York, în care un tânăr alb a ucis 10 afro-americani, ceea ce autorităţile au calificat drept un atac rasist. Atacatorul de ieri de la şcoala Robb din Uvalde, Texas, a fost ucis de ofiţerii de poliţie. Salvador Ramos era un rezident al unei comunităţi în majoritate hispanice, aflate la 135 de km vest de San Antonio. La Capitoliu, democraţii au denunţat din nou eşecul Congresului de a acţiona. Republicanii se opun adoptării unor măsuri mai drastice de control al armelor. Senatorul democratic de Connecticut, Chris Murphy, a vorbit în plenul Senatului:
Chris Murphy: Ce facem aici? De ce suntem pe aici, dacă nu pentru a rezolva o problemă atât de existenţială ca aceasta. Ce facem aici? Am luat cuvântul pentru a vă implora. Îngenunchez pentru a-mi implora colegii. Lucraţi cu democraţii pentru a găsi o cale de a adopta legi care să facă asemenea tragedii mai puţin posibile!
Reporter: În vreme ce democraţii cer schimbări substanţiale pentru a limita accesul la arme, republicanii spun că sunt deschişi unor schimbări, care nu limitează drepturile prevăzute în cel de-al doilea amendament./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 mai)