Bursa a reacţionat la anunţul privind întroducerea stării de necesitate în Ungaria

În ciuda tendinţelor generale pozitive de pe piaţa de capital, în Ungaria atât bursa cât şi moneda naţională a scăzut mult în ultimele 24 de ore. Euro de la 383 de forinţi a ajuns aproape de 289 de forinţi.

La jumătatea zilei de miercuri indexul acţiunilor tranzacţionate pe Bursa din Budapesta, BUX a scăzut cu 1,7%. După ce banca centrală a anunţat că prelungeşte îngheţarea dobânzilor, acţiunile băncii OTP (care are filiale şi în România) au scăzut cu 4%. Şi celelalte bănci regionale – Raiffaisen, Erste şi Pekeo – au probleme. Aproape cu 3% a scăzut valoarea acţiunilor firmei de distribuţie a carburanţilor Mol (la fel prezent în România). Acţiunile firmei de telecomunicaţii Hungarian Telecom au scăzut şi ele cu aproape 2%.

Specialiştii sunt de părere că scăderea bursei are legătură cu declararea stării de necesitate de către guvern. Investitorii sunt neliniştiţi pentru că premierul a promis că în această după masă va anunţa măsuri care sunt menite să îi protejeze pe familii de efectele războiului. Analiştii cred că aceasta nu înseamnă nimic bun pentru mediul economic. (Telex)

Székely Ervin, RADOR