Proiect de ordonanţă de urgenţă pregătit de Guvern, pentru o evidenţă a stocurilor de produse alimentare din România

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Recent, executivul a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă care va stabili un mecansim prin care statul să cunoască în orice moment stocurile de produse agricole şi alimentare, nu numai din rezervele sale, ci şi din depozitele marilor producători şi comercianţi. Toţi ar urma să transmită autorităţilor date despre produsele stocate. Platforma informatică va fi dezvoltată de Ministerul Agriculturii, a explicat, tot la RRA, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.
Sorin Moise: Era nevoie de digitalizarea Ministerului Agriculturii, pentru a putea avea o evidenţă clară a stocurilor de produse alimentare din România, pentru că, din păcate, există foarte multe baze de date în Ministerul Agriculturii pe care încercăm să le corelăm într-o singură bază de date, într-o platformă în care și fermierii, și procesatorii, și depozitarii, și zona de retail să-şi introducă datele şi să avem o dimensiune completă, clară, la zi a stocurilor de produse alimentare.
Realizator: În acest fel, argumentează guvernul, poate interveni rapid pentru suplimentarea produselor aflate în cantităţi critice. Printre produsele despre care trebuie transmise informaţii legate de stocuri se află majoritatea alimentelor de bază, cerealele, orezul şi chiar şi apa îmbuteliată. Actul normativ, propus de Ministerul Agriculturii, a fost pus în procedura de consultare interinstituţională de Secretariatul General al Guvernului. Termenul final de avizare este în prima parte a lunii iunie./dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 mai)