Secretarul general al NATO a făcut apel la o reorganizare a economiilor din spațiul democratic

Realizator: Cristian Bâcâin – Secretarul general al NATO a făcut ieri apel la o regândire, o reorganizare a economiilor din spațiul democratic, în așa fel încât interesele economice să nu fie mai importante decât securitatea. Comerțul liber a adus multă prosperitate tuturor, dar dependența excesivă de regimuri autoritare este o vulnerabilitate și afectează securitatea spațiului democratic, a adăugat Stoltenberg prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos. El a dat exemplul gazoductului Nord Stream 2 menit să aprovizioneze Germania și a spus că a cumpăra gaz din Rusia înseamnă a oferi Kremlinului un instrument de intimidare. Potrivit liderului NATO, același lucru e valabil pentru China, tot un regim totalitar fără respect pentru regulile internaționale. Carmen Gavrilă relatează:
Reporter: Secretarul general al NATO a făcut apel la o regândire, o reorganizare a economiilor din spațiul democratic, în așa fel încât interesele economice să nu fie mai importante decât securitatea. Jens Stoltenberg a făcut trimitere la China și a meninționat pericolul controlului străin asupra unor tehnologii ca 5G și inteligența artificială și la Rusia, legat de energie.
Jens Stoltenberg: Comerțul internațional a adus, fără îndoială, multă prosperitate, dar trebuie să admitem că alegerile noastre economice au avut consecințe pentru securitatea noastră. Libertatea e mai importantă decât comerțul liber. Protejarea valorilor noastre e mai importantă decât profitul. Vedem azi noi tehnologii distructive, inteligență artificială, sisteme autonome integrate în toate armele moderne. Dacă dăm această tehnologie, poate vom câștiga niște bani, dar ne vom submina securitatea.
Reporter: Jens Stoltenberg a adăugat că Vladimir Putin a făcut o greșeală strategică pornind războiul în Ucraina, iar cum are parte de o prezență NATO crescută și de extinderea alianței./mcimpoaca/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 mai)