Ucraina, la 90 de zile de când a fost invadată

Ucraina rezistă la 90 de zile de când a fost invadată. Sunt pierderi importante de ambele tabere, Rusia susține că a doborât mai multe avioane de luptă decât avea Ucraina la începutul războiului. Mai mult în analiza lui Radu Dobrițoiu pentru „Agenda globală”.

Reporter: La trei luni de când a fost invadată, Ucraina rezistă în fața forțelor copleșitoare aruncate în război de Federația Rusă. Mișcările de trupe indică o dinamică a modificărilor liniilor frontului.

Dacă în prima fază a operațiilor militare, Rusia dorea să ocupe Kievul şi Harkovul, cele mai mari două orașe ale Ucrainei, în acest moment situația este diferită. Trupele rusești au fost împinse peste graniță, în zona de nord, apărarea ucraineană reușind protejarea Kievului și chiar respingerea intensului asediu asupra Harkovului.

Rusia se concentrează, în prezent, în regiunea Donbas, unde are și sprijinul populației proruse din acea zonă, dar și acolo există localități al căror control este schimbat chiar în aceeași zi. După ce a ocupat Mariupol, Rusia depune eforturi pentru a prelua tot țărmul Ucrainei la Marea Azov și pentru a continua ofensiva spre Odesa.

În ultimele săptămâni, comandanți ai armatei Federației Ruse ar fi fost schimbați din funcție din cauza eșecurilor înregistrate în primele faze ale invaziei ruse în Ucraina – susține o analiză a Ministerului britanic al Apărării. Pierderile Federației Ruse depășesc cu mult perioada în care URSS a invadat Afganistanul.

Deși nu există surse independente, sunt utilizate informații publicate de fiecare tabără pe care trebuie însă să le consultăm, ținând cont de subiectivitatea cu care au fost alcătuite. Dacă în Afganistan, Moscova a pierdut aproximativ 2.500 de militari, până acum, în invadarea Ucrainei a înregistrat peste 29.000 de soldați capturați, răniți grav sau uciși în lupte. Sunt date furnizate de Ministerul Apărării Naționale de la Kiev, de unde aflăm și că Rusia a pierdut 1.285 de tancuri, 3.100 vehicule blindate, 600 de sisteme de artilerie, 200 de sisteme de lansare a rachetelor, peste 200 de avioane, 170 de elicoptere, 12 nave de luptă și 470 de drone. Similar, Rusia anunță că a provocat, la rândul său, pagube masive apărătorilor ucraineni.

Rușii nu furnizează însă informații complete despre numărul soldaților și civililor ucraineni uciși de la începutul invaziei. Neoficial, peste 7.000 de civili au fost uciși în ultimele trei luni. Potrivit bilanțului rusesc, Ucraina a pierdut 174 avioane, 125 elicoptere, 970 de drone de luptă, 3.200 de tancuri și vehicule blindate, 1.600 de piese de artilerie, 408 lansatoare de rachete și peste 3.000 de vehicule militare. Trebuie să ținem cont că Rusia susține că a doborât mai multe avioane de luptă decât avea Ucraina la începutul războiului./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 mai