Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Noi puncte de trecere a frontierei vor fi deschise la granița cu Ucraina, astfel încât la Vama Siret, nord, unde camioanele așteaptă în prezent foarte mult timp pentru a ieși din țară, să aibă prioritate transporturile de asistență umanitară. Într-o primă etapă vor fi deschise punctele Vicovu de Sus pentru mașini de până la 3,5 tone, și Racovăț pentru autovehicule de până la 7 tone. Ulterior se va deschide și Punctul de Trecere Ulma.

Autorităţile judeţene din Botoşani şi Suceava (nord), din regiunea ucraineană Cernăuţi, reprezentanţi ai guvernelor de la Bucureşti şi Kiev, ai diplomaţiei şi ai structurilor vamale din cele două state s-au întâlnit recent pentru a identifica soluţiile cele mai rapide pentru a se redeschide birourile vamale de la Racovăţ – Diakivţi şi Vicovu de Sus – Krasnoilsk.

Punctul Vamal Racovăţ are o importanţă strategică pentru judeţul Botoşani. Facem tot ce e omeneşte şi legal posibil pentru ca acesta să se redeschidă cât mai repede. În actualul context geopolitic, Vama Racovăţ poate contribui la conturarea unui coridor paneuropean umanitar şi economic, în special pentru comerţul exterior al Ucrainei şi României’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici. Cu aceasta ocazie, reprezentanţii Misiunii UE pentru reforma sectorului de securitate civilă din Ucraina au anunţat ca se vor asigura fonduri europene pentru că autorităţile din Ucraina să poată moderniza punctele vamale. Vama Racovăţ a fost închisă în 2010, ca urmare a faptului că nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extracomunitare. Partea românească a vămii a fost reabilitată. Termenul avansat de partea ucraineană pentru aducerea celor două puncte vamale la standardele impuse de Schengen pentru a putea fi redeschise este de o lună de la alocarea banilor de către Uniunea Europeană şi începerea lucrărilor de modernizare.

Reprezentanţii celor două ţări şi cei ai Misiunii UE au convenit ca, după redeschiderea punctelor vamale, să existe o fază a II-a, finanţată tot din fonduri europene, pentru modernizarea acestora şi a infrastructurii rutiere adiacente pentru ca pe aceste coridoare să se poată desfăşura şi comerţul internaţional de mărfuri.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.